Meseria atât de căutată, încât patronii au crescut salariile la 1500 de euro doar pentru a avea cu cine să onoreze contractele
Lipsa specialiștilor îi costă și pe patronii care plătesc mai mult pentru angajați, chiar dacă aceștia nu sunt performanți, dar îi costă mai mult și pe consumatorii finali care ajung să accepte orice servicii doar pentru că sunt singurele disponibile. Adrian Vascu, realizator Veridice, explică:
„Concret, cauți un electrician pentru că vrei să înlocuiești instalația electrică de acasă și angajezi o echipă specializată. Doar că din toată echipa, unul singur este electrician cu o calificare, restul sunt oameni care „au furat meserie". Când afli acest lucru? Când ai aerul condiționat pornit și pui și fierul de călcat în priză și sare siguranța pentru că legăturile au fost făcute prost.
Tinerii sunt dezorientați profesional
Paradox pe piața muncii din România
Cât câștigă angajații străini în România
Golurile de pe piața muncii sunt completate cu angajați din Turcia, Nepal sau Sudan
Proiect pe piața muncii: Contractul cu „zero” ore
Cum va fi piața muncii în 2022
Doar 12.500 de posturi disponibile pentru 470.000 de șomeri
ANALIZĂ Piața muncii s-a schimbat radical
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
Ai plătit mai puțin pentru că nu erau toți electricieni? Nu, din contră! Ai plătit mai mult decât în mod normal pentru că doar pe ei i-ai găsit disponibili și, cum cererea e mare, și tarifele lor sunt pe măsură pentru că știu că oamenii vor plăti.
De ce am ales exemplul cu electricienii? Pentru că deficitul de personal în sectorul lor este atât de mare încât patronii spun că au dus salariile nete la 1500 de euro doar pentru a avea cu cine să onoreze contractele.
Lipsa specialiștilor este costisitoare pentru patroni, este costisitoare și pentru clienți, este costisitoare pentru economia țării.
Un studiu recent arată că România pierde anual 6% din PIB doar pentru că nu are destui meseriași. Un alt studiu făcut la nivel global pune România pe locul doi la capitolul dificultății cu care firmele reușesc să atragă personalul de care au nevoie.”
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News