Live

Video Marcel Boloș explică cum va funcționa e-TVA. Surse: Măsura nu se va amâna

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, își apără proiectul, menit să crească încasările statului din taxa pe valoare adăugată. Foto: captură video Digi24

Răsturnare de situație în scandalul e-TVA. Măsura care a revoltat mediul de afaceri nu se va amâna, susțin surse guvernamentale. Ministerul Finanțelor s-ar fi opus pentru că amânarea ar duce la pierderea unei tranșe din PNRR. Ieri, Coaliția susținea întârzierea acestei măsuri. Ministrul Finanțelor își apără proiectul, menit să crească încasările statului din taxa pe valoare adăugată. Iar statul are nevoie de bani ca de aer. Dacă nu îi va obține din reducerea evaziunii, soluția va fi creșterea taxelor. Deja s-ar face scenarii pentru o eventuală creștere a cotei de TVA de la anul.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: „Rostul și rolul decontului precompletat este un instrument preventiv, ceea ce presupune că eu, Fisc, îți spun că acestea sunt sumele din evidența mea fiscală. Dacă tu dorești să le verifici, le verifici, dacă nu, eu îți primesc decontul de TVA cu sumele pe care tu le ai. 

Dacă ai diferențe mai mari de 20%, intri în modulul de risc fiscal și vei face obiectul unei inspecții fiscale ulterioare și, având aceste diferențe, nu îți mai dau eu, stat, rambursarea de TVA cu control ulterior, ci prima dată îți fac controlul.  

Am lăsat termenul de 3 luni fără niciun fel de sancțiune, fără niciun fel de probleme și consecințe care ar putea să apară după aceste diferențe”.

Boloș a mai explicat marți la Digi24 că măsura decontului de TVA precompletat este necesară, deoarece o sumă foarte mare din TVA nu este încasată la buget în acest moment. 

„Este principalul nostru instrument de reducere a gap-ului de TVA. Suntem, potrivit calculelor care s-au făcut la nivelul UE, la un nivel fără precedent. 35 miliarde de lei anual nu se încasează din TVA care ar putea să fie virată bugetului de stat. Trebuie să adoptăm măsuri, astfel încât banii care se cuvin statului român să fie încasaţi, acest tip de impozit fiind neutru pentru contribuabili şi nu afectează costurile de operaţionalizare, de funcţionare ale acestora”, a spus Boloş.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Răsturnare de situație! Decizia UEFA în cazul lui Jude Bellingham, după gestul incalificabil din meciul cu Slovacia

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Schimbări majore pentru firme, de azi. Majorările salariale sunt anulate de scumpiri. "Tot statul va fi cel care va câștiga mai mult"

Cea mai veche instituţie financiară internaţională avertizează că datoriile mari ale guvernelor ar putea provoca turbulențe pe piețe

Toţi cei 28 de acuzaţi în scandalul de evaziune fiscală „Panama Papers” au fost achitați

Ministrul Finanțelor: Aplicarea mecanismului e-TVA, amânată șase luni

Partenerii noștri