Live

Managerii estimează o tendinţă de stabilitate în industrie, construcţii şi servicii, în următoarele trei luni (INS)

Data actualizării: Data publicării:
Muncitori din construcții ar putea pierde facilitățile fiscale. Foto: GettyImages

Activităţile din industrie, construcţii şi servicii vor avea o tendinţă de stabilitate în următoarele trei luni, în timp ce preţurile în construcţii şi comerţul cu amănuntul vor cunoaşte o majorare moderată în acelaşi interval, arată percepţia managerilor în cadrul anchetei conjuncturale realizată de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Conform statisticii oficiale, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +5%). Totodată, referitor la numărul de salariaţi, se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -5% pe total industrie prelucrătoare.

În cazul preţurilor produselor industriale se prognozează o oarecare stabilitate în următoarele trei luni, pe fondul unui sold conjunctural de +5%.

Estimările din luna septembrie evidenţiază faptul că, în activitatea de construcţii, se va înregistra o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +3%), pe parcursul următoarelor trei luni. În plus, managerii estimează că numărul de salariaţi va fi relativ stabil, cu un sold conjunctural de -1%.

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o creştere moderată a acestora (sold conjunctural +8%).

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +10%), în timp ce volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +13%). Pe acelaşi sector de activitate, angajatorii prognozează o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +14%).

Pentru următoarea perioadă de trei luni, managerii societăţilor comerciale estimează o creştere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +13%).

Pe segmentul serviciilor, cererea (cifra de afaceri) va cunoaşte o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +4%), precum şi o oarecare stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -1%).

Managerii sunt de părere că preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate şi un sold conjunctural de -1%.

INS precizează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de către instituţie, transmite .

De asemenea, soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Editor : Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

VIDEO ”Cel mai jenant moment din 2024”: O femeie a făcut un copil să plângă cu un gest inexplicabil și a urmat un ”final incredibil”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vinul spumant, tot mai cumpărat în ultimii ani. „Românul a învățat să îl consume, de la micul-dejun până la cină”

„Efectele climei smulg bucăţi din fiecare economie și distrug vieţi”. Avertisment dur la COP29, înainte de reuniunea liderilor G20

(P) Excelența în afaceri, premiată de Intesa Sanpaolo Bank Romania și First Bank

Putin micșorează compensațiile pentru cei răniți în luptă. Institutul pentru Studiul Războiului: „Sistemul devine nesustenabil”

Partenerii noștri