Live

Kelemen Hunor, critici la OUG 114: „E un ghiveci, o zacuscă, totul e amestecat”

Data actualizării: Data publicării:

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, critică aspru „ordonanța lăcomiei”, așa cum a fost numită OUG 114, care impune taxe băncilor, companiilor din energie și telecom și care afectează Pilonul II de pensii.

El critică de la început faptul că ordonanța a fost adoptată cu doar câteva zile înainte de noul an fiscal, fără ca sectoarele afectate să fie consultate.

Nu e bine să schimbi regulile jocului cu câteva zile înainte, ar trebui să lași 6 luni, să se pregătească toată pentru aceste schimbări. Am zis: prorogați termenul de aplicare până în 2020, avem timp să discutăm și să promulgăm în Parlament până în 30 iunie, apoi avem timp 6 luni să se pregătească” sectoarele afectate, a spus Kelemen Hunor la Jurnalul de seară de la Digi24.

Nu putem să ne permitem o astfel de lipsă de predictibilitate în economie”, a adăugat el.

Acum suntem în 12-13 martie, mâine, poimâine ar trebui să fie operațională ordonanța de urgență și încă se discută dacă se modifică și unde se modifică. Nu spun că unele chestiuni nu sunt utile, dar nu au existat consultări cu cei care sunt loviți și trebuie să plătească aceste taxe”, a adăugat Kelemen Hunor.

E un ghiveci, o zacuscă, de la construcții, la taxe, la instrumente bancare, totul e amestecat. Eu cred că, cel puțin în 3-4 zone, e necesară o amendare a ordonanței de urgență, ori în Parlament, ceea ce prefer eu, ori în Guvern, inclusiv prorogarea termenului. Și poate că trebuie făcută această mișcare cât de repede se poate pe zona de bănci. Taxa de lăcomie, așa cum a intrat în limbajul uzual, trebuie redusă, la nivelul din alte țări din Europa. Nu poți să crești de 3, 4, 5, 13 ori față de ceea ce poate fi suportat de bănci, pentru că până la urmă vom plăti noi, care avem bani luați de la bănci, va plăti economia”, a spus Kelemen Hunor.

El a spus că, și în cazul taxei pe energie ar trebui făcute modificări.

La energie, nu poți să rămâi la 2%, pentru că investițiile vor suferi și securitatea, infrastructura energetică va suferi și, iarăși, va intra în prețul plătit ori de marii consumatori – și asta înseamnă că se va duce mai departe prețul în produse și servicii – ori la persoanele fizice”, a subliniat președintele UDMR.

Și la pensiile private trebuie să existe o schimbare, pentru că cei care administrează aceste pensii private nu au cum să vină cu 800 milioane de euro pentru capitalizare în condițiile în care randamentul este de 2% și tu vei primi banii, că nu ai cum să primești sub 4% de pe piața bancară-financiară. Și nici nu este foarte clară ordonanța, nu spune că faci o dată capitalizarea și ce vei face în 2020. Dacă citesc eu OUG, foarte simplu pot să înțeleg că pot să fac și anul viitor, în funcție de. Deci nu se poate, dacă vrei să omori Pilonul II, trebuie să spui direct. Eu cred că pensiile private trebuie să rămână și, dacă se poate ajunge la o soluție, o capitalizare e bine venită, fiindcă sunt jucători importanți pe bursă, dar nu poți să lovești brusc, brutal în această zonă”, a spus Kelemen Hunor.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Kelemen Hunor: „Este esenţial să se reactiveze rapid instituţiile statului pentru a le pune în slujba oamenilor”

Kelemen Hunor: UDMR se alătură noului guvern asumându-și responsabilitatea unor ministere cheie

Kelemen Hunor cere tuturor partidelor proeuropene să revină la negocieri: „Puneți picioarele în apă rece și mâine să ne așezăm la masă”

Kelemen Hunor face un apel la partenerii de coaliţie să revină la masa negocierilor: „Orice altă variantă este variantă proastă”

Partenerii noștri