Live

INS: Au crescut investițiile în economie, însă crește și deficitul comercial. Diferența dintre importuri și exporturi se adâncește

Data publicării:
FOTO: Getty Images

Investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat 41,596 miliarde de lei, în primul semestru din 2020, în creştere cu 1,5%, comparativ cu semestrul I 2019, arată datele provizorii publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică. Crește însă și deficitul comercial cu aproape jumătate de miliard de euro, față de aceeași perioadă a anului trecut.

În semestrul I 2020, comparativ cu semestrul I 2019, investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 1,5%, creştere înregistrată la lucrările de construcţii noi cu 7,0% şi la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 2,3%. La alte cheltuieli s-a înregistrat o scădere cu 21,5%, se arată într-un raport al INS, potrivit Agerpres.

În trimestrul II 2020, investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat 23,509 miliarde de lei, în creştere cu 0,4%, comparativ cu trimestrul II 2019.

Datele INS arată că în trimestrul II 2020, comparativ cu trimestrul II 2019, investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 0,4%, creştere înregistrată la alte cheltuieli cu 15,5% şi la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 0,7%. La lucrări de construcţii noi s-a înregistrat o scădere cu 1,9%.

INS menţionează că investiţiile nete reprezintă cheltuielile destinate creării de noi mijloace fixe, dezvoltării, modernizării şi reconstrucţiei celor existente, precum şi valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente şi al terenurilor preluate cu plată de la alte unităţi sau de la populaţie (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc.).

Diferența dintre importuri și exporturi se adâncește

Deficitul comercial al României a ajuns, în primele şapte luni ale anului, la 9,990 miliarde de euro, în creştere cu 481,4 milioane de euro faţă de cel înregistrat în perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2019, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică.

Potrivit sursei citate, în perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2020, exporturile FOB au însumat 34,135 miliarde de euro, iar importurile CIF au însumat 44,125 miliarde de euro. Exporturile au scăzut cu 16,2%, iar importurile au coborât cu 12,2%, în perioada de referinţă.

Conform INS, în luna iulie 2020, exporturile FOB au însumat 5,552 miliarde de euro, iar importurile CIF au însumat 6,875 miliarde de euro, rezultând un deficit de 1,323 miliarde de euro. Faţă de luna iulie 2019, exporturile din iulie 2020 au scăzut cu 5,1%, iar importurile sunt pe minus cu 9,9%.

În perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2020, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (47,1% la export şi 35,8% la import) şi alte produse manufacturate (31,0% la export şi respectiv 30,3% la import).

Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri în perioada de referinţă a fost de 24,938 miliarde de euro la expedieri şi de 32,279 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 73,1% din total exporturi şi 73,2% din total importuri.

Valoarea schimburilor extra-UE27 de bunuri în primele şapte luni din 2020 a fost de 9,196 miliarde de euro la exporturi şi de 11,845 miliarde de euro la importuri, reprezentând 26,9% din total exporturi şi 26,8% din total importuri.

INS menţionează că soldul balanţei comerciale FOB/CIF se calculează pe baza valorii exportului FOB şi a importului CIF, ca diferenţă între acestea. Soldul negativ al balanţei comerciale se numeşte deficit, iar cel pozitiv se numeşte excedent.

Preţul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Preţul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă preţul la frontiera ţării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportului internaţional.

Editor: Robert Kiss

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Radu Drăgușin l-a impresionat pe antrenorul lui Tottenham: ce a spus Ange Postecoglou după 4-0 cu Manchester City

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei. „E o tradiție veche, din comunism”

Un britanic a recunoscut că a primit bani de la servicii secrete străine pentru a da foc unui depozit care avea legătură cu Ucraina

Sub 20% dintre cererile de amnistie fiscală au fost aprobate de ANAF. Câți bani a recuperat statul din datoriile vechi

Nicuşor Dan doreşte majorarea taxelor locale, însă numai dacă banii ajung la Primăria Capitalei pentru investiţii

Partenerii noștri