Inflația în Venezuela este în scădere: a ajuns la 3000 la sută
Venezuela a avut inflație de aproape 3.000 la sută în anul pandemiei. Mai exact, Venezuela a încheiat anul 2020 cu o rată a inflaţiei de 2.959,8% în 2020, arată cifrele publicate joi de Banca Centrală a Venezuelei. Este cea mai mare inflaţie din lume.
Câți bani sunt dispuși românii să cheltuie anul acesta de Crăciun
Heat-flation și sog-flation
Gramaj mai mic, preț la fel de mare. Fenomenul scumpirilor mascate a luat amploare
Dăianu avertizează Guvernul: Sper să nu ajungem să plătim taxa prin inflație
Alimentul care s-a scumpit de aproape trei ori din 2021
Mugur Isărescu: Avem o problemă fiscală majoră
De ce e important pentru Rusia ca Socar să-i prelucreze petrolul în Turcia
Europenii devin tot mai săraci și cumpără mai puțină mâncare, pentru a face economie
Poluare masivă pe Dunăre
Este greu de comensurat din exterior modul în care se mișcă prețurile în această țară. Chiar și pentru noi, care am cunoscut efectele inflației galopante din anii 90, astfel de cote sunt dintr-o altă realitate, în conduițiile în care vârful atins de noi, în 1992, a fost puțin peste 250%.
Dar în Venezuela, culmea, o astfel de inflație, de 3.000 la sută, are caracteristici de dezinflație, adică rata este în scădere. În 2019, a fost peste 9.000 la sută, iar în 2018 a atins cota amețitoare de 130.000 la sută.
Potrivit băncii centrale, în luna ianuarie variaţia preţurilor a fost de 46,6%, în scădere faţă de 77,5% în luna decembrie.
Banca Venezuelei publică voit datele cu întârziere şi deseori nu dezvăluie niciun fel de cifre timp de mai multe luni. Ultimele cifre actualizate vorbeau de o inflaţie de 844% între lunile ianuarie şi septembrie.
Venezuela este în recesiune de şapte ani pe fondul scăderii cotațiilor la petrol din 2014 și după izolarea și sancționarea regimului de la Caracas. Bolivarul, moneda națională, s-a depreciat accentuat.
Președintele Nicolas Maduro susţine că de vină pentru problemele economice ale Venezuelei este embargoul petrolier impus de SUA. Petrolul este responsabil pentru 96% din veniturile Venezuelei, însă în prezent ţara sud-americană mai produce doar 900.000 de barili de ţiţei pe zi, comparativ cu un vârf de 3,2 milioane barili pe zi în urmă cu un deceniu, când cotațiile erau peste 100 de dolari pe baril.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News