Live

Industria, creștere încetinită în mai

Data publicării:

Industria, sector care reprezintă aproape un sfert din economia românească, a înregistrat în mai o creştere a producţiei cu 1,2%, serie brută, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, ritm încetinit faţă de cel din luna aprilie.


În aprilie, producţia industrială a crescut, ca serie brută, cu 3,6%, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, arată datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS), potrivit News.ro.

În mai, faţă de luna corespunzătoare din anul trecut, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 1,2%, ca urmare a creşterii industriei prelucrătoare (+2%).

Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 3,5%, respectiv cu 2,2%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 3,6%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+3,6%).

Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au fost mai mici cu 3,5%, respectiv cu 1,5%, serie ajustată.

În primele cinci luni, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare cu 4%, ca urmare a creşterilor industriei prelucrătoare (+5,1%) şi industriei extractive (+1,9%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 1,7%.

În anul 2017, comparativ cu anul 2016, producţia industrială a fost mai mare ca serie brută cu 8,2%.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Avertismentul unui economist după retrogradarea ratingului României: „O lovitură semnificativă pentru credibilitatea României”

Fitch a revizuit perspectiva ratingului României de la stabil la negativ, din cauza „incertitudinii politice la niveluri ridicate”

Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut la niveluri atinse doar în perioada pandemiei Covid, pe fondul crizei politice

Comisia Europeană reduce masiv estimarea privind avansul economiei românești. Avertizarea privind deficitul bugetar pentru 2024 și 2025

Partenerii noștri