Live

Iarnă scumpă pentru locuitorii orașului Întorsura Buzăului. Prețul gigacaloriei se dublează

Data publicării:
Termometru, temperaturi scazute.

Va fi o iarnă scumpă pentru locuitorii oraşului Întorsura Buzăului, cunoscut drept Mica Siberie. Primăria a decis să dubleze preţul gigacaloriei, pentru a putea menţine pe linia de plutire sistemul centralizat, bazat pe o centrală termică pe rumeguş. Cum preţul lemnului de foc a crescut de trei ori faţă de anul trecut, localnicii se tem că încălzirea le va decima veniturile. Primăria spune că şi oamenii au partea lor de vină, pentru că nu au vrut să îşi izoleze termic blocurile pentru a preveni pierderile de căldură.

Domnul Mircea are 72 de ani şi locuieşte la Întorsura Buzăului din anii '70. Spune că niciodată nu a fost în situaţia să-şi dea tot venitul lunar doar pentru încălzirea locuinţei.

Iată ce spun localnicii: 

„O să ne fie foarte greu. Şi aşa ne e greu, pentu că nu găsim lemne, sunt scumpe, mai mult tragem frig.”

„Era cam 190 anul trecut cu apă caldă cu tot. Cam atâta venea la un apartament cu două camere. Acum cum s-a scumpit, s-ar putea să ajungă la vreo trei şi”.

În tot oraşul sunt 600 de apartamente racordate la sistemul centralizat de încălzire, la care se adaugă şi instituţiile. Peste 2.200 de elevi învaţă aici, iar directorii cred că tot bugetul se va duce pe încălzire.

Costurile vor fi undeva în jur de trei miliarde, ceea ce înseamnă aproximativ 75% din bugetul nostru. Cu siguranţă că va trebui să facem economie din alte părţi”, afirmă Adela Anca Stroe - director Şcoala Gimnazială "Mihail Sadoveanu", Întorsura Buzăului.

Centrala termică pe rumeguş din oraş a fost inaugurată în 2004, iar ani la rând oamenii au plătit foarte puţin pentru încălzire pentru că rumeguşul îl primeau gratuit de la gaterele din zonă.

Masa lemnoasă necesară centralei termice, preţul acesteia aş putea spune că a explodat. S-a mărit undeva la 3 ori faţă de ultimul preţ avizat”, spune Claudiu Morar, director firmă încălzire.

Având în vedere că singura soluţie pe care o avem să încălzim blocurile, instituţiile şi şcolile este serviciul termic pe biomasă, am optat pentru varianta să mărim preţul”, afirmă Leca Băncilă, primar Întorsura Buzăului.

Primăria a cheltuit 50.000 de lei pe un proiect pentru reabilitarea termică a blocurilor, dar localnicii s-au retras după câteva luni, deşi contribuţia lor era de doar 10 la sută din costurile izolării blocurilor.

Gicacaloria va costa acum 396 de lei faţă de 200 de lei cat a fost până la sfârşitul lunii decembrie. Primăria a avut pierderi de 500.000 de lei în ultimele trei luni ale anului trecut, în condiţiile în care iarna abia acum îşi face simţită prezenţa.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nicușor Dan, precizări despre scumpirea gigacaloriei în București. Cât ne va costa căldura la iarnă 

Țările UE, inclusiv România, trebuie să renunțe la sobele pe lemne. Acestea vor fi înlocuite cu pompe de căldură

Avarie majoră în București. Termoenergetica anunță că sute de blocuri rămân fără apă caldă și căldură

Ce le spune propaganda rușilor care îngheață în case: „Americanii mor de frig pe străzi. La noi e ok”

Partenerii noștri