Live

Hotelurile și restaurantele au avut în iulie încasări mai mici cu 20% față de 2019. Frizeriile au încasat mai mult față de anul trecut

Data publicării:
Arafat explică în ce regim sunt încadrate cele cărora li s-au pus sticlă sau diverși pereți. Foto: Guliver/GettyImages

Afacerile agențiilor turistice şi a tur-operatorilor au înregistrat o scădere de peste 57% în iulie 2020, comparativ cu aceeași lună de anul trecut. De asemenea, activitatea hotelurilor și restaurantelor a scăzut cu 19,5% în iulie 2020 față de iulie 2019. În schimb, serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare au crescut în iulie 2020 cu 5,7% față de iulie 2019 iar cu 19% față de iunie 2020, arată datele INS, citate de Agerpres.

Serviciile au înregistrat o cifră de afaceri cu 24,6% mai mică în iulie 2020, comparativ cu luna iulie 2019, ca urmare a scăderilor înregistrate la activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-57,4%), activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (-26,9%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-23,7%) şi la activităţile hotelurilor şi restaurantelor (-19,5%). Serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare au crescut cu 5,7%. Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iulie 2020 a scăzut cu 30,8%, comparativ cu luna iulie 2019.

În perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2020, serviciile au înregistrat o cifră de afaceri cu 36% mai mică faţă de intervalul similar din 2019, influenţată de reducerea cifrei de afaceri la: activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-49,0%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-39,3%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (-33,7%), activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (-23,2%) şi serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-18,3%). Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2020, a înregistrat o cifră de afaceri cu 35,6% mai mică faţă de intervalul similar din 2019.

În ceea ce priveşte cifra de afaceri a serviciile de piaţă în iulie, faţă de iunie, volumul a crescut cu 47,5%, datorită creşterilor înregistrate la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+89,8%), activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+44,5%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+41,7%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+19%) şi la activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+6,7%). Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în iulie 2020, faţă de luna precedentă, a înregistrat o creştere cu 29,4%.

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a scăzut, în intervalul 1 ianuarie - 31 iulie 2020, faţă de perioada similară din 2019, atât ca serie brută, cu 14,2%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 13,6%, conform datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, în perioada de referinţă, comparativ cu primele şapte luni din 2019, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a înregistrat o cifră de afaceri în scădere cu 14,2%, ca urmare a scăderilor înregistrate la comerţul cu autovehicule (-20,6%), comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-10,8%) şi la activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (-1,3%). Comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor a crescut cu 75,1%.

În perioada menţionată, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a coborât cu 13,6%.

Conform INS, volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, în iulie 2020, comparativ cu luna precedentă, a înregistrat o creştere cu 9,7%, datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+14,3%), activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+9,1%), comerţul cu autovehicule (+8,1%) şi la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+0,5%).

Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iulie 2020, comparativ cu luna precedentă, a înregistrat o creştere cu 6,6%.

Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, în luna iulie 2020, comparativ cu luna iulie 2019, a înregistrat o creştere cu 0,4% datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+90,3%), comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+2,0%) şi la activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+1,8%). Comerţul cu autovehicule a scăzut cu 2,8%.

Datele INS arată că volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iulie 2020, a înregistrat o scădere cu 0,1% faţă de luna iulie 2019.

Redactor: Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Turiștii străini au cheltuit în România peste un miliard de euro în 2024

Ce țară a avut cea mai bună evoluție economică în 2024. Mediterana a renăscut, în timp ce marile economii ale Europei au dezamăgit

Patru din zece companii din Germania intenţionează să facă disponibilizări anul viitor

Partenerii noștri