Live

Guvernul se împrumută în această lună cu peste 1 miliard de euro de la bănci ca să finanțeze deficitul

Data publicării:
Ministerul Finanţelor a împrumutat într-o zi 500 milioane de lei de la bănci pentru refinanțarea datoriei publice și finanțarea deficitului. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Profimedia Images

Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat luni 500 milioane de lei - echivalentul a circa 100 de milioane de euro - de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 43 luni, la un randament mediu de 6,34% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). MF a planificat, în luna octombrie 2024, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,7 miliarde de lei, echivalentul a peste 1 miliard de euro.

Valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris peste 1,233 miliarde de lei.

Marţi este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit luni pentru obligaţiuni.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna octombrie 2024, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,7 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 705 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 6,405 miliarde de lei, este cu 730 milioane de lei mai mare faţă de cea care a fost programată în septembrie 2024, de 5,675 miliarde de lei, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Răsturnare de situație! Anunțul unui neurochirurg, după ”prima apariție publică” a lui Michael Schumacher: ”Nu e posibil”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Românii pot cumpăra titluri de stat Tezaur, începând de azi. Ce dobânzi oferă Ministerul Finanțelor

Titluri de stat Fidelis, puse azi în vânzare. Ce dobânzi oferă Ministerul Finanţelor

Deficitul bugetar al României a urcat la 4,57% din PIB

Ministerul Finanţelor dă un ajutor de 15.000 de lei pentru fiecare familie de sinistrați în urma inundațiilor. Cum se acordă banii

Partenerii noștri