Live

Guvernul aprobă astăzi măsuri de limitare a cheltuielilor. Ce se întâmplă cu veniturile bugetarilor, cu pensiile și alocațiile

Data actualizării: Data publicării:
Premierul Floin Cîțu Foto: gov.ro

Astăzi are loc ședința de guvern în care vor fi adoptate măsuri menite să limiteze cheltuielile bugetare. Guvernul pregătește terenul pentru bugetul din 2021. Pentru a se încadra în deficitul de 7% pe care și l-a propus, Executivul plafonează, de pildă, veniturile bugetarilor, iar pensiile speciale sunt amânate cu încă un an, la fel și creșterea salariilor din învățământ.  Toate măsurile de pregătire a bugetului pentru 2021 vor fi cuprinse într-o ordonanţă de urgenţă care urmează să fie aprobată în ședința de guvern.

La capitolul înghețarea veniturilor bugetarilor intră salarii, sporuri, prime, care vor fi plafonate la nivelul celor din 2020. Măsura privește și salariile demnitarilor, pensiile parlamentarilor, ale magistraților, militarilor, membrilor Curții de Conturi etc.

Va fi amânată în continuare acordarea venitului minim de incluziune pentru aprilie 2022. Este un venit care nu a fost acordat din momentul în care s-a dat legea, a fost amânat de la un an la altul. Ar fi trebuit să vină în ajutorul familiilor sau persoanelor singure care au o situație financiară precară.

Sunt însă și măsuri care vin în sprijinul persoanelor care au fost afectate financiar de pandemie. Astfel, va fi prelungit termenul de eșalonare a ratelor până la 31 martie 2021.

Alocațiile ar urma să crească în 2021 cu 20 la sută, însă nu este însă clar de când și în ce mod. Punctul de pensie va crește cu 8 la sută, dar abia din septembrie. Și salariul minim ar urma să crească, după discuțiile dintre patronate, sindicate și prim-minstru, dar cuantumul îi nemulțumește pe sindicaliști.

Măsuri pregătite de Guvern

  • creșterea alocațiilor cu 10% la 1 ianuarie 2021 și cu încă 10% în august
  • creșterea punctului de pensie cu 8% din septembrie
  • majorarea salariilor profesorilor, amânată până în decembrie
  • înghețarea veniturilor bugetarilor la valoarea din 2020
  • înghețarea salariilor demnitarilor
  • înghețarea pensiilor speciale pentru 2022
  • suspendarea pensiilor speciale pentru primari până in 2022
  • amânarea venitului minim de incluziune pentru aprilie 2022
  • voucherele de vacanță se vor emite doar în format electronic
  • amnistia fiscală la penalități prelungită până la 31 martie 2021
  • prelungirea termenului de eșalonare a datoriilor până la 31 martie 2021
  • rambursarea TVA cu control ulterior are un nou termen: 31 martie 2021

Măsuri de sprijin în pandemie

Premierul Florin Cîţu a declarat luni că ordonanţa privind măsurile pentru bugetul din 2021 va fi aprobată în şedinţa de Guvern de miercuri, printre aceste măsuri menţionând ajutoare de stat pentru HoReCa, acordarea de vouchere de vacanţă, ajutoare prin IMM Invest, prelungirea măsurilor active până în 30 iunie 2021.

„Va fi o ordonanţă care va fi pusă în transparenţă şi va fi aprobată în şedinţa de Guvern de miercuri. Se prelungesc măsurile active până la 30 iunie 2021. (...). Munca flexibilă este o măsură care cred că se va permanentiza în România. În continuare sunt acele măsuri de ajutor de stat prin intermediul IMM Invest, noutatea că Agro IMM Invest o să fie aprobat în şedinţa următoare de Guvern, sper să fie gata cu toate avizele. Este o măsură pe care o aşteaptă cei din sectorul agricol, cu garanţii de până la 1 miliard de lei”, a spus Florin Cîţu, la Palatul Victoria.

El a adăugat că va fi aprobată şi promovată schema de ajutor de stat pentru acordarea de sprijin financiar pentru HoReCa, „o măsură care este foarte mult aşteptată”, schemă care are un buget de 500 de milioane de euro.

„Continuă şi în 2021 voucherele de vacanţă în valoare de 1.450 de lei pentru stimularea turismului românesc. Pentru HoReCa, pe de o parte avem acest sistem de ajutoare de stat, continuă sistemul de vouchere şi vă pot spune că până în martie cei din acest sector vor fi scutiţi de la plata impozitului specific”, a afirmat premierul.

Pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri se află, de asemenea, un proiect de ordonanţă de urgenţă privind adoptarea unor măsuri în materia alcătuirii completurilor de judecată în apel, dar şi un proiect de hotărâre cu privire la structura organizatorică şi efectivele Ministerului Afacerilor Interne.

Guvernul urmează să mai decidă, de asemenea, pe tema eliberărilor şi numirilor unor prefecţi şi subprefecţi şi să dezbată memorandumul cu tema: Transmiterea Raportului naţional periodic privind implementarea Convenţiei internaţionale pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială, precizează Agerpres.

 

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"La 7 ani i-am spus tatălui meu că o să mă mărit cu un fotbalist de la Dinamo". După 20 de ani, i s-a împlinit visul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Teama de concediere, marea frică a angajaților români. Studiu: Șeful, principalul stres la serviciu

PSG ignoră cererea Ligii franceze în cazul lui Mbappe. Clubul refuză să-i achite 55 de milioane de euro - salarii şi bonusuri restante

Guvernul vrea o plafonare a prețului pentru toate produsele românești. Comercianții avertizează că măsura ar aduce noi scumpiri

Pensiile vor fi plătite mai repede pentru pensionarii care primesc banii în conturi bancare

Partenerii noștri