Live

Giorgia Meloni apără taxarea băncilor. „Aș face-o din nou”, spune prim-ministrul Italiei

Data publicării:
„Aș face-o din nou. Pentru că cred că trebuie făcute lucrurile corecte", spune Giorgia Meloni referitor la taxarea băncilor cu 40%. Sursa foto: Profimedia Images

Premierul Italiei, Giorgia Meloni, susține decizia șocantă de a taxa băncile cu 40% și spune că a fost o hotărâre corectă, pe care și-o asumă și pe care ar face-o din nou, dacă ar fi nevoie, transmite The Guardian.

Prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, și-a întărit susținerea asupra deciziei șocante de a introduce o taxă excepțională de 40% asupra băncilor, spunând că „o va face din nou”, în ciuda faptului că acțiunile băncilor au început să scadă săptămâna trecută.

Italia a anunțat o taxă excepțională de 40% asupra băncilor locale, care au fost acuzate că obțin miliarde de profit suplimentar din creșterea ratelor dobânzilor.

Guvernul italian, care a aprobat taxa surpriză, a spus că intenționează să folosească încasările pentru a sprijini deținătorii de credite ipotecare și pentru a reduce impozitele, într-un moment în care creșterea ratelor a pus o presiune suplimentară asupra gospodăriilor.

Decizia, despre care analiştii spun că ar putea forţa băncile să ofere în mod colectiv statului până la 4,9 miliarde de euro a făcut ca acţiunile băncilor să scadă. Acțiunile celei mai mari bănci din Italia, Intesa Sanpaolo, au scăzut cu 8,67%, până la 2,338 euro marți după-amiază, în timp ce Unicredit a închis cu 5,9% mai jos, la 21,28 euro.

Liderul partidului de dreapta, Frații Italiei, a declarat luni ziarelor italiene că punerea în aplicare a taxei a fost decizia corectă a guvernului:

„Aș face-o din nou. Pentru că cred că trebuie făcute lucrurile corecte... Aceasta este o decizie pe care am luat-o (singură)”, a declarat Meloni pentru ziarul italian La Repubblica. „Este o problemă sensibilă și îmi asum întreaga responsabilitate pentru aceasta.”

Italia nu este singura care vizează băncile cu o taxă excepțională: decizii similare au fost luate de Republica Cehă, Lituania și Spania în ultimele luni. Scopul lor este de a viza profiturile băncilor, care au crescut vertiginos în ultimele trimestre, deoarece ratele dobânzilor în creștere le-au permis băncilor să perceapă debitorilor mai mult pentru împrumuturi și credite ipotecare, în timp ce majoritatea nu au reușit să majoreze ratele de economisire într-un ritm similar.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Selecționerul Islandei nu a stat pe gânduri: cum a numit-o pe Kosovo, după tragerea la sorți din Liga Națiunilor

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Luptă în instanță pentru zahărul din cafea. Mii de firme s-au trezit cu decizii de impunere, iar unele au dat statul în judecată

Taxarea celor mai bogate 3.300 de persoane din lume va fi discutată în Brazilia, la reuniunea G20

Băncile europene se pregătesc de turbulențele în urma concurenței cu băncile americane, odată cu venirea lui Donald Trump

Adevărata câștigătoare a alegerilor din SUA: Dreapta populistă a Europei (Politico)

Partenerii noștri