Live

Germania strănută, România răceşte - analiză Business Club

Data actualizării: Data publicării:

Industria manufacturieră din Germania are cea mai slabă evoluţie din ultimul deceniu. Doar această comparaţie cu 2009, primul an după criză, când recesiunea făcea ravagii, e suficient pentru a pune cel puţin pe gânduri. E un semn grav şi pentru România, în condiţiile în care peste un sfert din exporturi au destinaţia Germania şi orice evoluţie slabă acolo înseamnă probleme pentru industria românească, cea care oricum resimte din plin efectul şi, după date recente, ar urma să se ducă şi mai jos.

Indicele Markit privind intențiile de achiziții ale managerilor a ajuns la una dintre cele mai slabe valori. În septembrie, a ajuns la 41,4 puncte - orice valoare sub 50 de puncte înseamnă contracţie. Potrivit Markit, economia germană riscă să nu înregistreze creșteri trimestriale până la finele anului.

Activitatea din fabricile germane s-a redus în septembrie cu cel mai rapid ritm din ultimul deceniu, iar creșterea din sectorul serviciilor s-a temperat. Consumul, cererea internă au ţinut cât de cât economia în ansamblu pe linia de plutire, însă deja se pierde viteză pe servicii.

Era, totuşi, de aşteptat. O activitate industrială în restrângere are ca efect o mai slabă cerere pentru servicii din partea companiilor din domeniu. Apoi, o încetinire sau o scădere în servicii duce la o încetinire a angajărilor, care mai apoi afectează serviciile, pentru că slabeşte cererea. Sunt legate şi ţin, de fapt, de mecanismele valabile în toate economiile, nu doar în cea germană.

La noi, industria manufacturieră are deja un an de suferinţă. Este un sector în care am avut concedieri şi este cel mai afectat de schimbarea climatului.

Situația din Germania, cea mai mare economie a continentului, necesită atenţie. Berlinului i se cere intervenţia. Guvernul a anunţat la un moment dat că, în caz că situaţia o va impune, atunci va veni cu un pachet de stimulare a economiei în valoare de 50 de miliarde de euro. Cei mai mulţi analişti ar spune că acum este momentul, însă nu există răspuns de la oficiali.

Guvernul german a lansat însă un plan economic ţintit pentru protejarea climei, un plan de 100 de miliarde de euro până în 2030. Unul care este considerta insuficient şi de ecologişti, şi de economişti.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"A devenit oficial aliatul nostru împotriva României!" Anunțul făcut de presa din Kosovo, la două zile după decizia UEFA

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Războiul din umbră care ar putea arunca Rusia într-o criză economică. Arabia Saudită amenință că va inunda piața cu petrol

Ce se va întâmpla cu economia României. Sfaturile lui Roubini pentru guvernanți: „Puteți ajunge într-un cerc vicios de datorii mari”

Criza economică obligă tinerii să stea cu părinții chiar dacă au peste 30 de ani. În Portugalia proporția e 52%, în Croația e 65%

The Economist: Ordinea internațională liberală se află în pragul colapsului. Prăbușirea economiei globale ar fi bruscă și ireversibilă

Partenerii noștri