Live

Florin Cîţu, după ultimele date ale INS: Avem un început al revenirii, un început de V

Data actualizării: Data publicării:
10.000 de companii vor primi ajutor de la stat de 750 de milioane de euro. Foto: Gettyimages

Producţia industrială a crescut, ca serie brută, faţă de luna precedentă, cu 22,2%, datorită rezultatelor consemnate în industria prelucrătoare (+31,8%), arată datele INS publicate marți. Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, spune că asta arată un început creşterii economice în România, "un început de V".

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a afirmat că datele Institutului Naţional de Statistică (INS) cu privire la indicele producţiei industriale şi cifra de afaceri în industrie, pentru luna mai, arată un început creşterii economice în România, "un început de V".

"A fost obiectivul acestei guvernări şi obiectivul meu personal acela de a avea o economie care să îşi revină cât mai rapid. Am spus, din primul moment, că măsurile pe care le luăm vor duce la o revenire a economiei din trimestrul III. Şi aş vrea să vă dau şi o veste bună astăzi. Institutul Naţional de Statistică arată clar pentru producţia industrială, luna mai, avem un început al revenirii, un început de V, atât pentru indicele producţiei industriale, cât şi în ceea ce priveşte cifra de afaceri în industrie, creşteri faţă de luna aprilie", a afirmat Florin Cîţu, citat de Agerpres.

Ministrul Finanţelor a subliniat că revenirea economică este mai rapidă decât se aştepta.

"De ce este importantă luna mai? Vă spun că este mai rapid decât mă aşteptam. Ne aşteptam ca revenirea să înceapă din trimestrul III. Luna mai a fost o lună care a fost închisă, jumătate stare de urgenţă, după aceea a urmat stare de alertă. Treptat s-au eliberat restricţiile şi totuşi luna mai are o creştere importantă, cifra de afaceri cred că 27% faţă de luna aprilie şi în ceea ce priveşte indicele producţiei industriale cam 15%. Deci avem primele semne. Aceasta este pentru mine o veste foarte bună. Este clar că ceea ce am făcut până acum se vede", a mai spus Florin Cîţu.

Potrivit datelor INS publicate marţi, în luna mai 2020, producţia industrială a crescut, ca serie brută, faţă de luna precedentă, cu 22,2%, datorită rezultatelor consemnate în industria prelucrătoare (+31,8%). Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 15,1%, creştere susţinută de industria prelucrătoare (+20,6%).

La cinci luni, producţia industrială a consemnat, însă, un declin de peste 17% faţă de aceeaşi perioadă din 2019, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, în principal ca urmare a rezultatelor negative din industria prelucrătoare, industria extractivă, respectiv producţia şi furnizarea de energie electrică, termică, gaze naturale, apă caldă şi aer condiţionat, arată datele INS.

Cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, a crescut faţă de luna precedentă cu 26,9%, în mai, datorită avansului din industria prelucrătoare (+28,3%). Industria extractivă a scăzut cu 5%.

Pe primele cinci luni, afacerile din industrie s-au redus cu cu 14,9% în termeni nominali, ca urmare a declinului industriei extractive (-16,7%) şi industriei prelucrătoare (-14,8%). 

Redactare Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Țara în care doctorițele și profesoarele sunt obligate să se prostitueze ca să supraviețuiască. „Mă rog zilnic la o cale de salvare”

Ce țară a avut cea mai bună evoluție economică în 2024. Mediterana a renăscut, în timp ce marile economii ale Europei au dezamăgit

Patru din zece companii din Germania intenţionează să facă disponibilizări anul viitor

Salariul mediu net a fost de 5.268 de lei în luna octombrie. Cu cât a crescut față de luna precedentă (INS)

Partenerii noștri