Live

ASF: Fondurile de pensii pierd zeci de milioane de lei, cel puțin, după ordonanța fiscală

Data actualizării: Data publicării:

Autoritatea de Supraveghere Financiară a realizat un scenariu privind impactul transferului către sistemul public a contribuțiilor de la Pilonul II. Scenariul, programat să intre în discuția conducerii ASF miercuri, nu are caracter oficial și este doar unul dintre numeroasele documente de lucru.

Analiza ASF, prezentată joi de către Hotnews.ro, cuprinde trei scenarii:

  • Scenariul I - se retrag 1% din participanţii eligibili (58.528 participanți)

  • Scenariul II - se retrag 5% din participanții eligibili (292.643 participanţi)

  • Scenariul III - se retrag 10% din participanţii eligibili (585.286 participanţi).

Concluziile sunt pesimiste. Cum Guvernul a cerut Fondurilor de Pensii să își majoreze capitalul social, o bună parte dintre administratorii fondurilor de pensii s-ar putea retrage din România căci ar putea să nu aibă posibilitatea de a îndeplini cerințele. Din cei 3,55 miliarde lei, 1,6 miliarde lei trebuie aduși la capitalul social până la finele lunii iunie.

Ce se intâmplă în fiecare dintre cele trei scenarii?

În scenariul I, administratorii vor avea pierderi nete de 43,4 milioane lei în 2019 și vor reveni pe profit net de 4,9 milioane lei abia în 2021. În scenariul II, administratorii vor avea pierderi nete de 46,5 milioane lei în 2019 și vor reveni pe profit net de 22.1 milioane lei abia în 2022. În scenariul III, administratorii vor avea pierderi nete de 50,4 milioane lei în 2019 și vor reveni pe profit net de 12,06 milioane lei abia în 2022.

După reducerea comisionului de administrare de la 2,5% la 1%, administratorilor le mai rămân la dispoziție doar 0,2% din valoarea contribuțiilor (restul mergând la diferite instituții).

Peste 5,8 milioane de români au posibilitatea să-și transfere în sistemul public de pensii contribuțiile de la Pilonul II, conform prevederilor Ordonanței privind 'taxa pe lăcomie', aceștia având în conturi peste 46,04 miliarde lei, adică peste 95% din activele nete ale întregului sistem de pensii private

ASF: E doar document de lucru

După apariția articolului, ASF a comentat: "Ca urmare a apariției în spațiul public a unor informații cu privire la o analiză de impact, efectuată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), referitoare la Sistemul de pensii administrat privat, ASF dorește să precizeze că documentul prezentat nu a fost luat în discuție și aprobat de către Consiliul Autorității, acesta fiind, în consecință, un material de lucru preliminar, cu un caracter intern”.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Diferență de la cer la pământ! Cum au lăsat kosovarii vestiarul pe Arena Națională, după scandalul de proporții

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ședință a Parlamentului pentru numirea membrilor consiliilor de administrație ale BNR, ASF și CNA. Pe cine vor PNL și PSD la BNR

Ciolacu, anunț despre plafonarea RCA: În momentul în care piața este așezată, atunci trebuie ridicată

ASF propune plafonarea preţului poliţelor RCA până la 30 septembrie

Amenzile pentru lipsa polițelor RCA cresc și de 15 ori. Legea asigurărilor intră la votul final în Parlament

Partenerii noștri