Live

OUG 114 | Eugen Teodorovici s-a răzgândit: nu mai promite scăderea ratelor odată cu recalcularea ROBOR

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul finanţelor dă înapoi şi nu mai promite scăderea ratelor odată cu recalcularea indicelui ROBOR. Măsura nu va fi aplicată retroactiv, ci doar noilor împrumuturi. Pentru cei care au deja credite, ministrul recomandând o refinanţare care se negociază cu banca.

Eugen Teodorovici, ministrul de Finanţe: „Propunerea noastră este că de la un moment, după apariția OUG, să se treacă la această formulă. Întrebarea e cui se aplică noua formulă. E clar, noilor credite în lei se va aplica, iar pentru creditele în derulare formula de schimbare este cea de refinanțare.

Practic, cei care au credite în lei vor face o cerere de refinanțare la aceeași bancă, sau la alte bănci, și atunci, bazat pe noua formulă de calcul, dacă ea va fi mai atractivă, românul va decide să se finanțeze de la această bancă sau de la o altă bancă, dar dacă se face de la o altă bancă, va fi așa, o competiție între bănci și se va oferi o finanțare mai ieftină pentru că va fi afectată într-un fel sau altul și cota de piață.”

Consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, spunea la finalul lunii decembrie că Guvernul şi-a propus ca, până la finalul anului, ratele celor care au datorii la bănci să coboare la jumătate din nivelul lor actual, Vâlcov susţinând că, într-o astfel de situaţie, băncile nu vor mai avea de plătit aşa-numita taxă pe lăcomie.

Consilierul premierului a spus că, în nouă luni ale anului trecut, băncile din România au avut venituri de 16 miliarde de lei, din care profitul a fost de 5,8 miliarde de lei, reprezentând 35 la sută din venituri. Vâlcov a arătat că 10 miliarde din suma avansată provin din dobânzi, peste 20 la sută din venituri sunt obţinute din comisioane şi zece la sută din schimbul valutar, toate cele trei componente fiind la cel mai mare nivel din UE.

„Nicăieri în lume nu se obţine asemenea profit în bancă, ca şi mod de comparaţie este de şapte ori mai mare decât în Germania şi de trei ori mai mare decât media europeană. Este enorm”, a apreciat el.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

De nicăieri! A urcat în ring imediat după ”lupta secolului” și i-a spus în față lui Usyk: ”Pentru jaful de data trecută” VIDEO

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Papa Francisc critică dur băncile italiene: „Când sectorul financiar îi calcă în picioare pe oameni, favorizează inegalităţile”

Grecia va elimina comisioanele și tarifele bancare pentru unele tranzacții cu amănuntul, pentru atenuarea efectelor crizei

Premieră nedorită în Franța, a doua mare economie din zona euro. Guvernul se împrumută la aceleaşi dobânzi ca şi Grecia

Băncile europene se pregătesc de turbulențele în urma concurenței cu băncile americane, odată cu venirea lui Donald Trump

Partenerii noștri