Live

Noul indice de calcul al dobânzilor nu scade ratele. Din iulie, creditele în lei se vor scumpi

Data publicării:

Creditele în lei se vor scumpi în iulie, când va fi anunţată valoarea de referinţă a noului indice bancar propus de guvern. Economiştii spun că acesta a crescut deja faţă de nivelul care se aplică acum şi susţin că indicatorul nu este deloc stabil, cum şi-a dorit guvernul.

Promisiunile Executivului par să nu fie de lungă durată. Noua referinţă pentru creditele noi în lei a luat avânt şi a fost în primul trimestru din 2019 la 2,63%, ceea ce înseamnă o creştere de aproape 0,3 puncte procentuale faţă de cotaţia din ultimul trimestru din 2018, cea care este luată în calcul la împrumuturile acordate până la finalul lunii iunie.

Dragoş Nichifor, analist economic: Automat nu ne putem aştepta ca acest nou indicator IRCC, calculat la 2,63% pentru trimetrul 1 din 2019, să fie mai mic sau egal ca înainte, ci tot mai mare. Eu cred că diferenţa între ROBOR şi IRCC se cam va păstra în zona de 0,50%. Guvernul a încercat o mică păcăleală.

Adrian Vasilescu, consultant de strategie BNR: În trimestrul 4, indicele este mai jos şi, în trimestrul 1, aşa cum arată datele, este mai ceva mai sus. Actualul indice, IRCC-ul, este o medie zilnică, media aritmetică ponderată zilnică şi calculată apoi la sfârşitul trimestrului pe baza tranzacţiilor. Şi tranzicţiile, şi cotaţiile sunt influenţate de un factor fundamental pentru orice dobândă şi anume inflaţia.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor: Acum se poate vedea dacă băncile cu adevărat doresc să fie un partener pentru români, persoane fizice şi persoane juridice. Spunea un reprezenzant al BNR că dobânzile vor fi influenţate de inflaţie. Am avut o inflaţie care a crescut în cei doi ani de guvernare PSD-ALDE. Există posibilitatea ca acest indice să nu ajute foarte mult românii, să nu diminueze practic ratele pe care le plătesc la bănci. Sunt convins că băncile au suficiente resurse pentru a acoperi şi aceste posibile costuri.

Momentan, noul indice aduce scăderi ale ratelor lunare de 5%, maximum 10%. Estimările specialiştilor arată că, pe un orizont de doi, trei ani, diferenţa dintre ROBOR la 3 luni şi IRCC va fi nesemnificativă.

Valoarea noului indice este mai mare în primele trei luni ale acestui an pentru că valoarea lui zilnică este extrem de volatilă. Spre exemplu, pe parcusul ultimelor cinci şedinţe de tranzacţionare a atins şi nivelul de 3,41%, iar apoi a coborât la 2,51%. Cel mai ridicat nivel, atins pe perioada în care BNR a prezentat date, a fost 3,74%, în octombrie anul trecut.

Oficial, noul nivel va fi publicat de BNR la sfârşitul lunii iunie.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

De nicăieri! A urcat în ring imediat după ”lupta secolului” și i-a spus în față lui Usyk: ”Pentru jaful de data trecută” VIDEO

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Blocaj în negocierile pentru Guvern. PNL insistă să ia Dezvoltarea, UDMR nu cedează

Nicușor Dan: Suntem în mijlocul unei crize sociale. Nu ne permitem încă câteva luni de instabilitate

PSD insistă ca Ciolacu să rămână premier și în viitorul Executiv. Paul Stănescu: „Încerc să-l conving.” Cum arată acum noul Guvern

Premierul ungar Viktor Orban, primit de Marcel Ciolacu, la Guvern. Cei doi au discutat despre avantajele aderării României la Schengen

Partenerii noștri