Județul cu cele mai mici salarii
40% dintre angajaţii din România primesc salariul minim pe economie. E una dintre concluziile unui studiu realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni. Moldova rămâne, în continuare, zona în care se plătesc cele mai mici salarii din ţară.
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
Copiii români de la țară, victimele sărăciei
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Ciolacu, criză de furie
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
Care este legătura dintre studii și nivelul de trai
Băsescu, despre un război nuclear: Putin nu-mi dă impresia că a plecat din lumea asta / Cine crede că Rusia va ceda teritoriu se înșală
În România sunt mai bine de 5,2 milioane de contracte de muncă şi aproape 40% dintre ele sunt cu salariul minim brut pe economie, adică 1900 de lei. Una dintre explicaţii stă în slaba calificare a personalului.
Mihai Cioc, expert în cadrul PIAROM: Am constatat că, analizând muncitorii calificaţi versus muncitori necalificaţi, constatăm că pe intervalul de vârstă sub 30 de ani ponderea muncitorilor necalificaţi este foarte mare, este practic dublă faţă de cea a muncitorilor calificaţi.Cu alte cuvinte, constatăm că nivelul de calificare al generaţiilor care vin din urmă este mai redus decât al celorlalte generaţii.
Iar deficitul de personal rămâne ridicat din moment ce aproape jumătate dintre directorii din România susţin că nu găsesc oamenii de care au nevoie. Mai mult, România a ajuns să ocupe locul trei la nivel mondial din cauza lipsei de specialişti. Vestea proastă este că mulţi dintre cei care au o calificare, lucrează peste hotare. Mulţi dintre ei au plecat tocmai din cauza salariilor.
Mihai Cioc, expert în cadrul PIAROM: În România, cei mai mulţi sunt în industria prelucrătoare. Aici ai nevoie de muncitori calificaţi dacă vrei productivitate, competitivitate. În caz contrar, te nişezi pe sectoare cu muncă necalificată care nu îţi va aduce nici productivitate, nici salarii mari.
Peste 46% dintre salariile din România erau la final de 2017 mai mici de 350 de euro. Salarii mici primesc mai ales cei din Maramureş, Suceava, Vrancea şi Vaslui. La polul opus stau Bucureştiul, Braşov, Sibiu, Timiş şi Cluj.
Cei mai mulți salariați aflați în zona salariului minim se găsesc în Maramureș, cu peste 65%, Suceava, peste 64%, Vrancea cu 62%, Vaslui 61%, Harghita 60%. Ponderea celor cu salariu minim era în București de 34%.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News