Județul cu cele mai mici salarii
40% dintre angajaţii din România primesc salariul minim pe economie. E una dintre concluziile unui studiu realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni. Moldova rămâne, în continuare, zona în care se plătesc cele mai mici salarii din ţară.
Un tânăr de 19 ani din Maramureș a fost înjunghiat mortal de un adolescent de 17 ani. Atacatorul a fost dus la audieri
Percheziții de amploare în Republica Moldova. Anchetă privind fapte de corupție în prag de alegeri
Inundațiile din Spania: O femeie a rămas blocată trei zile într-o mașină, alături de corpul neînsuflețit al cumnatei sale
Tarantula, noul animal de companie la modă printre români
Industria mineritului din România ajunge la fier vechi, furată bucată cu bucată. Acuzații grave la CEO Oltenia
Propunere a Ministerului: Elevii să-și schimbe locul în bancă în fiecare modul școlar
Circulație blocată în Timișoara. Un tramvai abia scos pe traseu, a deraiat
Un român a murit pe un şantier din Italia, după ce un zid s-a prăbuşit peste el
Suspiciuni de luare de mită: Procurorii DNA fac percheziții la Serviciul de Ambulanță Dolj și la Spitalul CFR Craiova
În România sunt mai bine de 5,2 milioane de contracte de muncă şi aproape 40% dintre ele sunt cu salariul minim brut pe economie, adică 1900 de lei. Una dintre explicaţii stă în slaba calificare a personalului.
Mihai Cioc, expert în cadrul PIAROM: Am constatat că, analizând muncitorii calificaţi versus muncitori necalificaţi, constatăm că pe intervalul de vârstă sub 30 de ani ponderea muncitorilor necalificaţi este foarte mare, este practic dublă faţă de cea a muncitorilor calificaţi.Cu alte cuvinte, constatăm că nivelul de calificare al generaţiilor care vin din urmă este mai redus decât al celorlalte generaţii.
Iar deficitul de personal rămâne ridicat din moment ce aproape jumătate dintre directorii din România susţin că nu găsesc oamenii de care au nevoie. Mai mult, România a ajuns să ocupe locul trei la nivel mondial din cauza lipsei de specialişti. Vestea proastă este că mulţi dintre cei care au o calificare, lucrează peste hotare. Mulţi dintre ei au plecat tocmai din cauza salariilor.
Mihai Cioc, expert în cadrul PIAROM: În România, cei mai mulţi sunt în industria prelucrătoare. Aici ai nevoie de muncitori calificaţi dacă vrei productivitate, competitivitate. În caz contrar, te nişezi pe sectoare cu muncă necalificată care nu îţi va aduce nici productivitate, nici salarii mari.
Peste 46% dintre salariile din România erau la final de 2017 mai mici de 350 de euro. Salarii mici primesc mai ales cei din Maramureş, Suceava, Vrancea şi Vaslui. La polul opus stau Bucureştiul, Braşov, Sibiu, Timiş şi Cluj.
Cei mai mulți salariați aflați în zona salariului minim se găsesc în Maramureș, cu peste 65%, Suceava, peste 64%, Vrancea cu 62%, Vaslui 61%, Harghita 60%. Ponderea celor cu salariu minim era în București de 34%.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News