Eugen Teodorovici: Clinici private iau bani și de la stat, și de la pacienți. Reacția clinicilor
Ministrul de Finanțe vorbește de dublări de decontări în zona serviciilor medicale private. Ministerul, împreună cu cel al sănătății, a demarat controale.
Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Sănătăţii au demarat controale la cinci operatori privaţi de servicii medicale pentru a verifica decontările de servicii medicale realizate de către aceştia, a anunţat, luni, ministerul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, informează Agerpres.ro.
"Nu toţi privaţii, dar vor fi controale făcute de Ministerul Finanţelor împreună cu Ministerul Sănătăţii pentru că sunt, se pare, o serie cheltuieli care se fac probabil altfel decât prevede legea. O să vedeţi exact când facem controlul. Sunt câteva structuri pe care Ministerul Sănătăţii le-a indicat. Sunt din zona privată. O să vedeţi exact care sunt şi concluziile controlului care este în derulare", a spus Eugen Teodorovici.
El a menţionat că sunt agenţi economici privaţi şi se va verifica modul în care sunt decontaţi banii de la Casa de Sănătate.
"Se pare că sunt dublări de decontări de cheltuieli în această zonă. Pentru acelaşi tip intervenţii medicale se plătesc de mai multe ori aceste activităţi şi de către privat şi de către Casa de Sănătate. Deja avem o mare problemă dacă lucrurile sunt în acest fel", a afirmat Teodorovici, prezent la o dezbatere despre parteneriatul public-privat în Sănătate organizată de DC Media Group.
Potrivit ministrului de Finanţe este "imoral şi ilegal" ca o companie să taxeze şi pacientul şi să deconteze serviciul prestat şi de la Casa de Sănătate. Eugen Teodorovici a precizat că sancţiunile vor fi cele pe care le prevede legea.
Reacția furnizorilor privați de servicii medicale
Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED a remis un comunicat de presă după declarațiile ministrului. Redăm poziția patronatului:
"Este o generalizare de care avem parte tot mai des în ultima perioadă şi pe care o considerăm inoportună. Statul este dator să susţină sistemul medical şi să depună toate eforturile pentru a veni în sprijinul nevoilor pe care le are pacientul român. Sistemul medical este format, aşa cum bine ştim, din public şi privat. Fiecare segment are drepturi şi obligaţii. Sistemul privat a cunoscut o dezvoltare cel puţin remarcabilă în ultimii 20 de ani, prin investiţii constante, o politică de recrutare bazată pe profesionalism, devenind complementar sistemului public. Un act medical responsabil şi de calitate este angajamentul mediului privat, pe care furnizorii îl susţin şi în care cred cu tărie. Nu înseamnă că mediul privat este perfect. În prezent, nu avem o legislaţie dedicată segmentului de asigurări medicale şi se lucrează intens la o clarificare a aspectelor privind aceste servicii şi abonamentele medicale. În această ecuaţie a costurilor şi a decontărilor, două elemente sunt certe în acest moment: tarifele decontate de stat sunt de cele mai multe ori sub valoarea serviciului prestat, respectiv orice plată în sistemul privat este anunţată înainte de a se trece la prestarea serviciului, ceea ce înseamnă o asumare şi o acceptare din partea pacientului. Sigur că pot să apară costuri neprevăzute, iar în astfel de situaţii, să le spunem "cu risc", acestea sunt estimate, iar pacientul este informat," potrivit lui Eduard Dobre, director executiv al Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED.
PALMED consideră oportună orice iniţiativă menită să aducă transparenţă în sistemul sanitar, un management performant şi o cheltuire raţională a banului public, atât timp cât măsurile sunt luate respectând cadrul legal şi fără a discrimina cele nouă sisteme, public şi privat. "Nu ar fi prima dată când statul, prin măsurile luate de factorii de decizie, aplică o altă unitate de măsură publicului şi privatului. Să ne uităm la creşterea salariilor, susţinută cu fonduri suplimentare. Noi, ca privaţi, nu avem de unde sa aducem fonduri suplimentare. Din fericire, nu a fost nevoie nici de majorarea tarifelor, nici de măsuri drastice. Există o uşoară tendinţă de a migra la stat din partea personalului mediu, dar pentru medici nu avem probleme. Argumente de tipul condiţiilor de muncă, tehnologiilor folosite, capacităţii de a asigura toate materialele, contează enorm în decizia de a rămâne în mediul privat", completează Eduard Dobre, director executiv al Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News