Live

Dezechilibru în balanța de plăți; creștere cu 85%

Data publicării:

Deficitul de cont curent al României, respectiv diferența dintre exporturile de bunuri și servicii, plăți efectuate și fluxurile inverse, s-a adâncit anul trecut la 6,46 miliarde euro, cu 85% mai mare faţă de 2016.

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat anul trecut un deficit de 6,46 miliarde euro, cu 85% mai mare decât nivelul înregistrat în 2016, mai ales ca urmare a dezechilibrării balanţei comerciale, potrivit datelor publicate marţi de Banca Naţională a României (BNR), informează News.ro. În 2016, deficitul de cont curent a fost de 3,5 miliarde euro.

Contul curent al balanţei de plăţi include sumele încasate şi cele plătite de România în relaţiile comerciale cu celelalte state. Principala componentă care contribuie la contul curent al balanţei de plăţi este comerţul exterior, puternic deficitar în cazul României.  Statisticile oficiale publicate recent arată că deficitul comercial (FOB/CIF) a fost anul trecut de 12,96 miliarde euro, mai mare cu 30% faţă de 2016. Ca urmare, balanţa bunurilor, care intră în contul curent al balanţei de plăţi, şi-a accelerat deteriorarea anul trecut. 

Balanţa veniturilor primare, care include mai ales dividendele repatriate de investitorii străini şi cele încasate de investitorii români din străinătate, a înregistrat un deficit de 5,033 miliarde euro anul trecut, în urcare de la 4,47 miliarde euro în 2016. Balanţa veniturilor secundare, în care intră şi fondurile europene încasate de România, a ajuns anul trecut la un excedent de 2,635 miliarde euro, în creştere de la 2,5 miliarde euro în 2016. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ucraina scapă de o datorie de 4,7 miliarde de dolari față de SUA. „Am făcut pasul stipulat în lege către anularea acelor împrumuturi"

Brexitul a costat-o pe Marea Britanie 24 de miliarde de lire sterline, plus alte datorii de miliarde de euro

Câți bani se așteaptă statul să colecteze în plus prin măsura amnistiei fiscale pentru datornici. Explicațiile lui Adrian Câciu

NATO începe să-și piardă răbdarea cu unul dintre membrii săi (și nici măcar nu e cel la care vă gândiți, spune Politico)

Partenerii noștri