Live

De ce întârzie bugetul. Ministrul pentru Afaceri explică

Data publicării:
Foto: Shutterstock

Proiectul de buget pentru anul 2019 întârzie din cauza avizului Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), însă mediul de afaceri din România nu este afectat, susține ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA), Radu Ştefan Oprea.

Opinia sa contravine celei a conducerii BNR care, zilele trecute, a apreciat că lipsa bugetului pe acest an este unul dintre factorii majori de incertitudine din acest an. 
El a fost întrebat dacă mediul de afaceri este afectat de lipsa proiectului de buget. "Astăzi funcţionăm cu 1/12 din bugetul anului trecut, deci funcţionăm. Sigur că ştim ce s-a întâmplat cu bugetul în vară, când, într-adevăr, ar fi putut fi afectate firmele româneşti din perspectiva noastră, a Ministerului pentru Mediul de Afaceri, cele care participau la târguri şi expoziţii, erau în pericol atunci 170 de firme care trebuiau să participe la târguri. Astăzi nu se pune această problemă. În Ministerul pentru Mediul de Afaceri, toate târgurile şi expoziţiile sunt în programul normal. Sigur, îmi doresc ca avizele acelea celebre să fie obţinute, astfel încât să putem să intrăm... Eu, cel puţin astăzi, în minister, ştiu cifrele bugetului, noi le-am discutat cu Finanţele, deci lucrurile sunt avansate", a spus oficialul guvernamental. Informațiile privind bugetul sunt însă foarte importante pentru mediul de afaceri, dincolo de faptul că ordonatorii de credite au alocat lunar a 12 parte din bugetul anului trecut.

Din parcurgerea bugetului firmele privte reușesc să vadă ce cheltuieli va avea statul pentru investiții, spre exemplu. Aceste informații le ajută să își programeze bugetul pe 2019 sau să își stabilească strategiile. 

În ședința de politică monetară derulată zilele trecute Consiliul de Administrație al BNR avea altă opinie. ”Incertitudinile și riscurile la adresa celei mai recente prognoze pe termen mediu cresc substanțial. O sursă majoră o reprezintă conduita politicii fiscale și a celei de venituri, date fiind inclusiv nefinalizarea proiectului de buget pe anul 2019 și conținutul măsurilor fiscale și bugetare intrate în vigoare de la 1 ianuarie 2019”, au afirmat membrii CA BNR în minuta ședinței, dată publicității marți.

Întrebat care este cauza întârzierii bugetului, ministrul pentru mediul de afaceri a răspuns: "Din informaţiile mele, întârzierea a fost legată de avizul CSAT".

Pe data de 6 ianuarie, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că proiectul de buget pe anul 2019 va fi prezentat public cel mai probabil săptămâna următoare.

"O să-l expunem (proiectul de buget pe 2019 n.r.), poate chiar săptămâna viitoare o să îl prezentăm public pentru a fi dezbătut, pentru fi discutat, pentru a lua avizele necesare. Avem avizul de la CSAT, dar mai avem dialogul social, Consiliul Economic şi Social (CES) şi Consiliul Fiscal, astfel încât, atunci când decide Parlamentul să intre în şedinţă, fie la sfârşitul lui ianuarie, fie la începutul lui februarie, când se decide în Parlament, noi să îl avem trecut deja de Guvern. Nu e niciun fel de blocaj", a susţinut ministrul Finanţelor.

Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis a criticat, la începutul acestei luni, lipsa unui proiect de buget, arătând că aceasta este o problemă gravă şi că PSD trebuie să vină cu explicaţii.

"Este o problemă gravă. Am pus această întrebare în decembrie şi o mai pun o dată. Unde este proiectul de buget? PSD a guvernat în tot acest timp. PSD a avut toate condiţiile şi trebuia să vină, conform legii în vigoare, până pe 15 noiembrie, cu proiectul de buget. Nu există, la momentul acesta, niciun proiect de buget. Ba dimpotrivă, în loc să se ocupe de buget, fiindcă toată lumea are nevoie de bugetul pe anul în curs, pentru că deja este târziu, se ocupă de schimbat şefi de la ANAF şi din alte poziţii, lucru care mie îmi dă foarte mult de gândit. Probabil există probleme cu bugetul. Aceste lucruri trebuie să le explice de urgenţă PSD şi să vină cu un proiect de buget", a spus Iohannis.

Şeful statului a fost întrebat dacă este nevoie de o şedinţă extraordinară a Parlamentului.

"Ar fi de dorit să se facă toţi paşii pentru a avea cât se poate de repede bugetul pe 2019. Însă nu de Parlament ţine această chestiune, mai întâi trebuie să vină Guvernul cu un proiect de buget, după care, sigur, Parlamentul poate să hotărască când îl ia în discuţie", a afirmat Iohannis.

Potrivit ministrului finanţelor, proiectul de buget pentru anul viitor are la baza un Produs intern brut de aproximativ 1.022 miliarde de lei. Autorităţile mizează pe o creştere economică de 5,5%. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Echipa lui Trump vrea să retragă SUA din Organizația Mondială a Sănătății. Ce impact ar putea avea decizia asupra sănătății globale

Kelemen Hunor: UDMR se alătură noului guvern asumându-și responsabilitatea unor ministere cheie

Kievul a aprobat creșterea „impozitului pentru război”

Ce a răspuns ministrul de Finanțe, întrebat despre riscul ca România să aibă un deficit de peste 8% anul acesta

Partenerii noștri