Ce spun analiștii despre noul indice IRCC de calculare a ratelor la credite
De joi, 2 mai, avem un nou indice de referinţă pentru creditele în lei. Se numeşte indicele de referință pentru creditele consumatorilor sau IRCC şi în funcţie de el se vor calcula dobânzile la noile împrumuturi în moneda naţională. Valoarea lui este de 2,36 la sută şi e calculată în funcţie de tranzacţiile efectuate pe piaţa interbancară în ultimul trimestru din 2018. Este mai mic decât indicele ROBOR la trei luni anunțat astăzi - 3,32 la sută. Un pas spre rate mai mici, a promis Guvernul. Executivul e contrazis, însă, de unii specialişti în economie.
Ce a răspuns Isărescu când a fost întrebat despre un nou mandat la BNR
Mugur Isărescu: Avem o problemă fiscală majoră
Rusia răspunde cererilor României de a recupera Tezaurul cu un documentar de propagandă: „Ne sunteți datori"
Consilierul guvernatorului BNR: România nu mai poate suporta costurile la 3.000 de comune
Un român s-a dus cu un teanc de bancnote arse la BNR. Banca i-a schimbat banii
BNR: Pensiile speciale sunt o cheltuială bugetară insuportabilă
Nu va fi recesiune în 2023, dă asigurări BNR
Mugur Isărescu avertizează în privința prețurilor la energie
Ce soluții au cei care plătesc rate mai mari după creșterea dobânzilor
Cristian Păun, profesor de economie, a declarat la Digi24 că dobânda la credite depinde în mod fundamental de factori macroeconomici, de cum merge economia. „În dobândă regăsim un element pe care guvernanții ar putea, dacă-și doresc, să-l țină sub control: inflația. Cât timp ai cea mai mare inflație din UE, nu poți să ai cea mai mică dobândă din UE. În dobândă se regăsește inflația, iar dacă politicianul adevărat, autentic, ar vrea să lupte cu problema românilor numită dobândă, ar trebui, de fapt, să fie mai atent la inflație, să fie mai atent la elementele care sunt incluse în acea dobândă, și nu la formula de calcul”, a punctat profesorul Păun.
Noua formulă de calcul a indicelui de referință ține cont, spre deosebire de ROBOR, și de volumul tranzacțiilor care se fac, pe când ROBOR-ul ținea cont doar de numărul tranzacțiilor. IRCC ține cont și de numărul tranzacțiilor, și de valoarea lor, ceea ce înseamnă că dacă avem tranzacții de valoare mai mare mai multe sau tranzacții de valoare mai mare mai puține media aceasta se va plasa când sub media simplă, când deasupra ei, a explicat la Digi24 profesorul de economie Cristian Păun. „Din punctul meu de vedere, formula aceasta rezolvă problema parțial și nu neapărat în sensul că scade valoarea ROBOR-ului prin comparație cu media simplă, deci nu putem spune de la început dacă în ziua în care plătești dobânda ceea ce se obține în urma acestei medii ponderate cu valoarea va fi peste media simplă sau sub. Diferența nu va fi semnificativă, românul să nu înțeleagă că politicianul care a schimbat formula de calcul în momentul de față i-a rezolvat problema ROBOR-ului și primește bani de la bancă gratuit”, atrage atenția profesorul Păun.
„Vorbim mai degrabă aici de un populism și de o grijă disimulată a politicianului, în goana după teme de campanie”, a conchis Cristian Păun.
Pe de altă parte, profesorul de economie Mircea Coşea spune că obiectivul acestui nou indice de referință e ca cei care iau credite să plătească o dobândă rezonabilă, mai mică, mai apropiată de țările occidentale, pentru că la noi sunt mult mai mari. „E un lucru pozitiv, pentru că avansăm pe calea unei transparențe mai mari în ceea ce privește acest indicator. E mai transparent, așa cum se calculează, faţă de ROBOR. E un progres pe calea relației BNR-Guvern, pentru că au ajuns la o înțelegere”, consideră Mircea Coșea. La rândul său, însă, vede și unele aspecte mai puțin pozitive: „Nu știu dacă se va reduce dobânda chiar la creditele viitoare, pentru că dobânda nu e influențată numai de ROBOR sau de acest indice. În dobândă intră și alți factori pe care banca îi poate dinamiza sau restructura. Există un indice de risc şi aşa mai departe”, a explicat la Digi24 profesorul Mircea Coșea. El atrage atenția că în continuare trebuie mare atenție atunci când se încheie contractele de creditare, pentru că am putea ca în următoarea perioadă să vedem că banca reglează într-un fel pierderea suferită prin apariția altor factori ce măresc dobânda.
În ceea ce privește programul Prima Casă, în cadrul căruia ratele la credite s-ar putea calcula, după toate probabilitățile, tot după vechiul ROBOR, Mircea Coșea spune că indicele IRCC ar putea antrena, prin faptul că este mai transparent, și o scădere a ROBOR.
Urmăriți comentariile complete ale celor doi profesori de economie în materialele video.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News