Live

Exclusiv Boloș: CE a făcut simulări pentru noi, iar deficitul bugetar ajunge la cote alarmante. Ticăie ceasul și putem pierde toate fondurile

Data actualizării: Data publicării:
Marcel Boloș a vorbit miercuri, la „Interviurile Digi24.ro”, despre măsurile pe care trebuie să le adopte Guvernul în ceea ce privește PNRR.

Marcel Boloș a vorbit miercuri, la „Interviurile Digi24.ro”, despre măsurile pe care trebuie să le adopte Guvernul în ceea ce privește PNRR, adică pensiile speciale, evaziunea fiscală și reformele fiscal-bugetare. Ministrul de Finanțe a spus că dacă acestea nu vor fi puse în practică România va pierde miliarde de euro, bani europeni. Subiectul actual și de neîntârziat, spune Boloș, îl reprezintă reforma pensiilor speciale, de care este condiționată o sumă de 1,4 miliarde de euro.

Alexandru Rotaru, jurnalist Digi24.ro: Din ce știm noi, pe sursele Digi24.ro, doamna Celine Gauer, care gestionează banii din PNRR, a fost dezamăgită la discuțiile cu dumneavoastră?

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: A spus că planul nostru de măsuri fiscal-bugetare trebuie să fie mult mai dur, să fie mult mai consistent.

Noi trebuie să negociem cu Comisia Europeană, în coaliția de guvernare, și în partidele politice care sunt în spate. Nu sunt membru de partid, dar responsabilitate am.

De aceea, spun că angajamentele noastre față de Comisia Europeană, din perspectiva reformei privind impozitele și taxele în jalonul pe care îl avem în cererea de plată numărul 4 sunt lucruri mult mai complicate decât ce avem noi în planul de măsuri fiscal-bugetare.

Și aici trebuie să fim foarte atenți, pentru că ce scrie ca angajament, în PNRR, influențează destul de consistent mediul de afaceri și populația.

Alexandru Rotaru: O să vă întreb dacă acest citat este adevărat - „România nu a respectat luate prin PNRR”.

Marcel Boloș: Este o afirmație destul de generală, doamna Gauer este destul de critică și destul de dură în discuții, dar ne-am obișnuit. Bine, sunt unele lucruri pertinente, observațiile pe care le formulează, și întotdeauna judecata noastră în fața Comisiei este raportată la angajamentele luate prin PNRR.

Acolo nu se discută povești, când negociem cu Comisia Europeană, ci se discută raportat la angajamentul asumat, până la nivel de virgulă. De aceea, noi trebuie să ne respectăm aceste angajamente, iar pe fiscalitate ne-am luat niște angajamente destul de serioase.

Noi avem un plan de măsuri fiscal-bugetare care, sigur, este o primă etapă pentru ceea ce înseamnă modificările viitoare în reforma de impozite și taxe. Noi am încercat să protejăm populația și mediul de afaceri, încât să reușim să ne reechilibrăm bugetar.

„Reforma pensiilor speciale nu este ușoară pentru Guvernul României”

Alexandru Rotaru: Am vorbit de declarația doamnei Celine Gauer. Am pornit această discuție pentru că modul în care se raportează Comisia la tentativa de reformă a sistemului pensiilor speciale în România, este ușor de înțeles. România a încercat să informeze eronat, ca să nu zic mintă, Comisia Europeană prin tentativa de reformă, pentru că era clar că acea reformă nu va trece de CCR. Riscă România să piardă bani europeni din cauza incapacității reformei pensiilor speciale?

Marcel Boloș: Eu știu că Ministerul Muncii împreună cu Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene fac demersuri, și chiar se află la Bruxelles în aceste zile, pentru ca să poată să aducă reforma și măsurile care privesc pensiile speciale la zi.

Alexandru Rotaru: Ne-ați spus tot la „Interviurile Digi24.ro” că aveam obligativitatea unei reforme înainte de ianuarie 2023.

Marcel Boloș: Este adevărat. Toată lumea știe că suntem întârziați cu această reformă, dar nu este o reformă ușoară pentru Guvernul României.

Stagiul de cotizare este o nucă tare în discuția cu Comisia Europeană, pentru că este nefiresc să ai ultima lună de salariu în calcul pentru stabilirea viitoarei pensii.

Alexandru Rotaru: Ce nemulțumește Comisia?

Marcel Boloș: Baza de calcul trebuie mult extinsă pe o perioadă. Solicitarea Comisiei a fost de 10 ani. Adică un stagiu de cotizare mai consistent, care să genereze o pensie și un drept la pensie pe care îl au beneficiarii din sistemul public de pensii.

Și vârsta de pensionare este un subiect de discuție.

Comisia are posibilitatea ca să ne taie aproximativ 1,4 miliarde de euro”

Alexandru Rotaru: Există o certitudine, și vă rog să mă corectați dacă greșesc. Dacă România nu reușește implementarea reformei pensiilor speciale, banii europeni nu mai sunt atât de mulți, sau nu mai sunt deloc.

Marcel Boloș: Este un jalon care are într-adevăr... Comisia are posibilitatea ca să ne taie aproximativ 1,4 miliarde de euro, ceea ce este foarte mult pentru nevoile de finanțare pe care le avem și pentru proiectele de investiții pe care le-am pornit. Avem acum peste 3.991 de contracte de finanțare, cu angajamente de plată, cu perioadele de execuție, și avem valori ale contractelor de 28 de miliarde.

Deci, pentru noi este foarte greu să avem jaloane de acest fel și să nu primim banii de la Comisie.

Este un jalon care poate să determine Comisia să ia măsura suspendării în primă etapă, și dacă nu aducem jalonul la zi, putem să pierdem banii.

Cererea de plată numărul 3 se depune după ce avem validată cererea de modificare a PNRR-ului. Să nu uităm că avem PNRR-ul, în momentul de față trimis pentru modificare. Pasul următor va fi depunerea cererii de plată 3.

Colegii mei ascultă de Comisia Europeană, care e mai dură decât un ministru de Finanțe. Dacă nu ar asculta, atunci consecința ar fi pierderea banilor.

Alexandru Rotaru: Ceea ce vedem noi e că România joacă pe muchie de cuțit pe banii noștri...

Marcel Boloș: Știți cum e? O reformă de o asemenea complexitate și intensitate nu este simplă pentru orice guvern, pentru oricine ar fi premier.

Alexandru Rotaru: Pensionarii speciali sunt mai puțini, dar pare că sunt insurmontabili, nu pot fi înlocuiți, schimbați.

Marcel Boloș: Peste tot în UE există aceste sisteme de pensii speciale și beneficii pe care le au anumite categorii de funcționari publici cu statut special, și e un moment de răscruce, pentru ca acest cuantum al pensiilor speciale să fie pus într-o normalitate, să nu avem pensii speciale de ordinul zecilor de mii de lei.

Alexandru Rotaru: Ce le transmiteți, inclusiv foștilor colegi, pentru că i-ați avut prin instituțiile statului, inclusiv prin partid, ce le transmiteți gândindu-vă la varianta în care probabil tot către dumneavoastră se va arăta cu degetul? Colegii dumneavoastră de partid au spus să punem întrebări la domnul Boloș. Vă întreb ce le transmiteți românilor care nu vor avea autostradă, spitale sau școli, pentru că există niște pensionari speciali care nu vor să renunțe pensii?

Marcel Boloș: Nu cred că ajungem în această situație. Ar fi dramatic și dureros ca România să fie blocată de acest jalon, să nu-l poată rezolva, când în spate, în PNRR sunt autostrăzile, sunt investițiile în calea ferată, în școli,spitale.

„Mă uit la un pensionar care trăiește de pe o zi pe alta, apoi la limita de 8.000 de lei net pentru vouchere de vacanță. Plec capul în pământ de rușine”

Alexandru Rotaru: Ce le spuneți?

Marcel Boloș: Trebuie să avem o doză de normalitate și că trebuie să ne uităm la stagiul de cotizare, la perioada de timp pe care o luăm în calcul pentru calcularea pensiei.

Dacă legea le dă dreptul, cine nu ar profita de un drept? Până la urmă vinovatul este cel care a făcut cadrul legal și a permis acest lucru.

Alexandru Rotaru: Paradoxul este că cei care declară neconstituțională legea acum, sunt cei care au făcut legea atunci.

Marcel Boloș: Chiar astăzi, și chiar în domeniul acesta, sunt decizii care se dau pentru drepturi salariale de care dumnealor beneficiază.

Pentru mine nu este o poziție confortabilă, este o perioadă în care trebui să refuz foarte multe cheltuieli care se propun de ordonatorii de credite.

Mă uit la un pensionar care are o pensie amărâtă și trăiește de pe o zi pe alta. Mă uit la cei care câștigă puțin, și zilele trecute îmi spunea cineva, „uite cât aveți plafonul pentru care se acordă voucherele de vacanță, și gândiți-vă la sistemul privat, la mediul de afaceri, că 8.000 de lei net este o sumă care nu și-o poate permite foarte multă lume”, și a trebuit să plec capul în pământ de rușine.

Acești 8.000 de lei net, pentru mediul de afaceri este o sumă trudită, care vine din munca pe care o depun. Întotdeauna am conștiința banului. Și în coaliție am spus, mai în glumă, mai în serios că trebuie să ne uităm la bănuțul babei care cu multă trudă îl dă la statul român, și noi, pe de cealaltă parte trebuie să fim foarte atenți și chibzuiți în folosirea acestor bani.

Sunt momente în care pun în discuție aceste lucruri, pentru responsabilitatea folosirii banului public este una uriașă.

„Simulările pe care Comisia Europeană le-a făcut pentru noi nu arată deloc bine”

Marcel Boloș: Dacă noi, la nivel intern nu suntem în stare să gândim măsurile necesare ca să ieșim din acest impas, înseamnă că următorul pas avem nevoie de asistență internațională, financiară.

Alexandru Rotaru: Ați folosit o formă extrem de metaforică și frumoasă a expresiei FMI, dar aceasta este realitatea din ce înțeleg.

Marcel Boloș: Nu, dar aici nu există ascunzișul după... În domeniul finanțelor nu poți să te joci cu ceea ce înseamnă finanțele României.

Alexandru Rotaru: A încercat Grecia și a trimis rapoarte falsificate...

Marcel Boloș: Și, uitați unde a ajuns. Eu nu fac astfel de lucruri, chiar dacă sunt dur uneori, și trebuie să spun adevărul, acela îl spun.

Simulările pe care Comisia Europeană le-a făcut pentru noi, nu arată deloc bine. Deficitul bugetar ajunge la cote alarmante, situație în care noi intrăm într-o zonă în care măsurile care sunt la dispoziția Comisiei, ne-au spus și când am fost în iulie, la fața locului, ne-au spus ce ne așteaptă de pe urma acestei situații pe care o avem – suspendarea fondurilor europene. Ar fi dramatic.

Toate fondurile. Și din politica de coeziune, și din PNRR. Dar nu-i o noutate. Ticăie ceasul. Nu vreau să mă gândesc la așa ceva. Ar fi nedrept pentru generațiile viitoare.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

CE aprobă schema de ajutoare de stat a României pentru sprijinirea întreprinderilor mari consumatoare de energie

Ursula von der Leyen a acordat primul ajutor unui pasager care a suferit o urgenţă medicală în timpul zborului. Șefa CE este medic

Parlamentul European a validat-o pe Roxana Mînzatu ca vicepreşedinte al Comisiei Europene

Klaus Iohannis a semnat demisia ministrului Adrian Veștea. Cine îl va înlocui

Partenerii noștri