Isărescu: ROBOR nu a fost manipulat. Dobânzile au crescut în pas cu inflaţia
Șeful Comisiei Economice a Senatului, Daniel Cătălin Zamfir, a lansat un atac la adresa guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Nu vom discuta despre bonusul de pensionare primit fără a fi pensionat și nici de afacerile cu vin, i-a spus senatorul. Isărescu a explicat senatorilor că urmărește zilnic, cu atenție, piețele monetară și valutară.
UPDATE. „Indicele ROBOR nu a fost manipulat de către bănci, în condiţiile în care el a rămas la un nivel mai scăzut, în trecut, atâta timp cât şi nivelul inflaţiei a rămas jos, iar Banca Naţională a României (BNR) nu se ”joacă cu politica monetară”, dobânzile crescând în pas cu inflaţia, a afirmat, marţi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în audierile din Senat.
Guvernatorul Mugur Isărescu este audiat, marţi, la această oră, în comisiile reunite economică şi de buget-finanţe din Senat, alături de întreg Consiliul de Administraţie al BNR, pe teme legate de cursul valutar şi pe modul în care este calculat indicele ROBOR. La audiere participă şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
Senatorul ALDE, Daniel Zamfir, l-a întrebat pe Isărescu dacă indicele ROBOR a fost manipulat de bănci, iar Isărescu a negat.
”ROBOR nu este manipulat. Nu există o înţelegere de tip cartel între bănci. (...) ROBOR a crescut, este normal, având în vedere că şi inflaţia a crescut”, a spus Isărescu.
Guvernatorul a subliniat că BNR nu se ”joacă cu politica monetară”, iar dobânzile din piaţă au crescut în pas cu inflaţia.
”Dobânzile au crescut în pas cu inflaţia. (...) Când inflaţia era foarte scăzută, negativă, nu exista un deficit de cerere, cu creşteri salariale mari. Era inflaţie negativă şi o creştere economică mare. Atunci, BNR a lăsat dobânda la 1,75%”, a spus Isărescu.
Isărescu a subliniat că ”dobânzile mici sunt de domeniul trecutului”, în contextul în care inflaţia a crescut semnificativ în ultimul an.
Luni, Isărescu a anunţat că BNR a crescut de la 2,9% la 3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 3,1% pentru finalul lui 2020, în contextul în care anticipaţiile inflaţioniste pot fi rapid deteriorate în viitor, iar OUG-ul anunţat de Guvern la finalul anului trecut pune deja presiune pe inflaţie.
În ianuarie, Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat că rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a scăzut în decembrie 2018 la 3,27%, de la 3,43% în noiembrie, în condiţiile în care gazele naturale s-au scumpit cu 16,61% faţă de aceeaşi lună a anului 2017”.
Citește aici ce plan trebuie să urmărească România ca să aibă parte de dobânzi mici.
El a promis să se mărginească la indicatori economici precum ROBOR, inflație. În deschiderea întâlnirii Isărescu a spus că se face o confuzie în societatea românească, anume că banca ar fi condusă doar de el și nu de un Consiliu de Administrație, cum se întâmplă de fapt. Discuțiile privesc încasarea de către guvernator a unei indemnizații de pensionare în 2015 acordată de banca centrală, din fondurile proprii. Indemnizația a fost acordată căci expirase mandatul guvernatorului la conducerea BNR și avea vârsta de pensionare. Zilele următoare mandatul lui a fost reînnoit, însă prima a fost păstrată.
Taxa pe lăcomie atacată din nou
Guvernatorul a criticat din nou OUG 114. „Taxa pe lăcomie” introdusă de Guvern prin adoptarea OUG 114 este un „atac la independența BNR” pentru că „leagă de mâini” banca centrală. „OUG 114 este cel puțin o nereușită. Este, practic, un impozit pe politica monetară. Ne leagă de mâini. Noi, la un atac al leului, majorăm dobânzile și ce facem, omorâm băncile?”, a spus Isărescu.
A fost atac speculativ în ianuarie 2019 care să ducă la devalorizarea leului? Ce spune Isărescu.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News