Live

FGA începe să plătească oamenii care au de încasat bani în urma falimentului Euroins

Data publicării:
Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras autorizația Euroins. Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) începe să plătească creanțelor cuvenite creditorilor Euroins pentru că ieri (17 mai) s-a împlinit termenul legal de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei de ridicare a autorizației de funcționare Euroins.

FGA a aprobat o primă tranșă de 1004 cereri de plată – Restituiri primă-Anexa 9, pentru creditorii de asigurări ai Euroins SA, urmând ca plățile efective să fie efectuate în cursul zilei de joi, 18 Mai 2022. Primele plăți însumează 658.562 lei

Achitarea creanțelor de asigurări va continua pe măsură ce FGA va analiza și aviza la plată cererile creditorilor de asigurări ai Euroins SA, înregistrate la Fond, în paralel cu activitatea de avizare/plată a cererilor de plată înregistrate pentru alți asigurători în faliment.

Fondul a procedat, conform legislației, la preluarea evidențelor complete ale dosarelor de daună precum și a evidențelor tehnico-operative și contabile de la asigurător, pentru a putea analiza cererile de plată înregistrate la Fond. Procesul a fost unul de îndelungat, având în vedere dimensiunea companiei și a bazelor de date deținute de aceasta.

Până la data de 16 Mai 2023, FGA a recepționat un număr de 71.774 cereri de plată, pentru Euroins SA. Dintre acestea, Fondul a înregistrat 38.492.

Potrivit legii, FGA este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale în vederea achitării sumelor cuvenite creditorilor de asigurări, cu respectarea dispozițiilor legale, după parcurgerea de către creditorul de asigurări a procedurii administrative de plată reglementate de Legea nr. 213/2015. Plata despăgubirilor se face în limita a 500.000 lei pentru fiecare creanță de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare încheiat cu asigurătorul aflat în insolvență, potrivit plafonului de garantare reglementat de Legea nr. 213/2015 actualizată.

Conform art.13 alin 4 din Legea 213/2015: ”Aprobarea sau, după caz, respingerea sumelor pretinse de petenţi este de competenţa Comisiei Speciale a FGA”.

Citește și

Aproape 100.000 de români au cerut până acum bani de la FGA în urma falimentului Euroins

Câți români au cerut FGA despăgubiri în baza polițelor Euroins și câți asigurați au cerut banii înapoi pe RCA

Interviu. Ce trebuie să facă șoferii pentru a cere plata pagubelor produse de posesorii de RCA de la Euroins

VIDEO Service-urile fug de polițele Euroins. Șoferii sunt sfătuți să își repare mașina pe banii lor

Ce fac dacă am un accident rutier și vinovatul are asigurare RCA la Euroins

Ghid FGA: Cum pot fi denunțate contractele de asigurare încheiate cu Euroins

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

După falimentul Euroins, bulgarii vând din nou asigurări în România. Cum reușește EIG să revină pe piața românească, sub ochii ASF

Polițele RCA de la Euroins expiră. Autoritățile recomandă celor peste 840.000 de șoferi care le au să încheie unele noi

Polițele RCA s-ar putea scumpi din ianuarie, avertizează șeful Consiliului Concurenței

Marcel Boloș explică menținerea plafonării prețului RCA: ”Era vitală protejarea consumatorilor”

Partenerii noștri