Live

EXPLICAȚII. De ce nu este gata platforma de unde se pot obține Certificate de Situație de Urgență și care sunt ultimele modificări

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Economiei Virgil Popescu a clarificat la Digi24 de ce nu este încă finalizată platforma unde pot fi depuse cererile pentru obținerea certificatelor de situație de urgență. El a explicat că a fost nevoie de o clarificare a tuturor situațiilor în care acest certificat poate fi folosit. În plus, el a explicat că facturile și ratele devin scadente abia din 1 aprilie și că o zi în plus până la finalizarea procedurilor nu va pune în întârziere nicio companie.

"Prin ordonanța 33 publicată alaltăieri seară s-a definit cum se poate da acest certificat de situație de urgență.

Pot beneficia companiile a căror activitate a fost întreruptă total sau parțial ca efect al stării de urgență sau de cele ale căror venituri sau încasări sunt mai mici în martie cu 25% față de media lunilor ianuarie și februarie.

Am semnat ieri ordinul de modificare a ordinului inițial prin care am introdus aceste modificări, azi probabil va fi publicat în Monitorul Oficial.

Platforma era gata, dar trebuie adaptată. Va fi gata pe site într-o zi două", a spus Virgil Popescu.

El a explicat și care sunt situațiile în care poate fi folosit certificatul de situație de urgență.

"Pentru amânarea la plata a unor utilități sau chirii – facturile de utilități devin scadente de azi dacă au fost emise. Situația de urgență a fost declarată în 16 martie, pentru perioada 16 martie – 31 martie s-a emis probabil factura parțială termenul de plată curge de la 1 aprilie timp de 30 de zile. Deci e tot timpul să se emită acest certificat.

Certificatul mai este necesar IMM-urilor ca să îl folosească pentru eșalonarea ratelor la credite – tot de azi vorbim de rate care devin scadente aferente perioadei stării de urgență, deci nicio companie nu e în întârziere.

A fost important să definim cine beneficiază de aceste certificate.

Ele mai sunt necesare pentru ca IMM-urile s poată invoca forța majoră în relația cu autoritățile și cu companiile mari. Și această invocare se face în aprilie pentru starea de urgență.

Nu cred că e vreo companie acum în întârziere pentru că azi nu a beneficiat de acest certificat", a precizat Virgil Popescu.

Redactare G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce țară a avut cea mai bună evoluție economică în 2024. Mediterana a renăscut, în timp ce marile economii ale Europei au dezamăgit

Patru din zece companii din Germania intenţionează să facă disponibilizări anul viitor

Cea mai mare economie europeană riscă să intre în recesiune. Care sunt semnele

Șase din 10 români sunt nemulțumiți la locul de muncă. Ce îi deranjează cel mai des pe angajați: „M-a făcut să demisionez”

Partenerii noștri