Live

Evoluție spectaculoasă a datoriei publice a Germaniei

Data publicării:

Datoria publică a Germaniei a scăzut sub 60% din PIB încă din acest an, a anunţat ministrul de Finanţe Olaf Scholz, fiind pentru prima dată din 2002 când este sub plafonul stabilit de UE prin Tratatul de la Maastricht, transmite Reuters.



Toate statele membre ale zonei euro s-au angajat să-şi limiteze datoria publică la maxim 60% din PIB. Dar Germania, cea mai mare economie din UE, a încălcat această reglementare în fiecare an din 2003, aşa cum au făcut multe ţări membre.

Scholz a anunţat luni că datoria publică a scăzut sub plafonul de 60% din PIB în 2018, cu un an mai devreme decât era planificat iniţial, potrivit Agerpres.ro.

Astfel, autorităţile de la Berlin au posibilitatea de a acţiona la orice criză fără să ceară ajutor extern, a explicat ministrul german de Finanţe.

Realizarea fiscală anunţată de Scholz va ajuta coaliţia aflată la guvernare să-şi îndeplinească promisiunile de majorare a investiţiilor publice şi a impozitelor pentru cei bogaţi.

Creşterea economică face ca Executivul de la Berlin să înregistreze excedent bugetar, care-i permite să majoreze cheltuielile publice fără a face noi împrumuturi.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”V-am atins mașina?” O doamnă care a mers la el plângând, în parcarea unui supermarket, l-a lăsat ”mască”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ministerul Finanţelor vrea să împrumute 6,5 miliarde de lei de la bănci în luna noiembrie

Datoria publică a Germaniei a atins un nivel record de peste 2.400 miliarde de euro

Problema de 91 de trilioane de dolari care amenință întreaga planetă. Vor fi „costuri foarte serioase pentru economie și societate”

Ciolacu dă vina pe guvernarea lui Cîțu pentru datoria publică de peste 52%: PSD, acea ciumă roşie, a lăsat datoria publică la 36%

Partenerii noștri