Live

Eurostat: Economia europeană a revenit pe creştere în trimestrul al doilea

Data actualizării: Data publicării:
Economia europeană a revenit pe creştere în trimestrul al doilea, arată datele preliminare Eurostat. Foto: Getty Images

Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat o creştere peste aşteptări în al doilea trimestru al acestui an, iar aceasta s-a reflectat asupra pieţei muncii, în condiţiile în care blocul comunitar şi-a revenit din recesiunea provocată de pandemia de COVID-19, arată datele preliminare publicate vineri de Eurostat, potrivit Reuters.

Conform acestor date, Produsul Intern Brut al celor 19 state care au aderat la moneda euro a crescut cu 2% în trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru şi cu 13,7% în ritm anual. Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un avans de 1,5% de la un trimestru la altul şi unul de 13,2% în ritm anual. Comparativ, în primele trei luni ale acestui an, PIB-ul zonei euro a înregistrat o scădere de 0,3%, după o contracţie de 0,6% în ultimele trei luni din 2020.

PIB-ul la nivelul Uniunii Europene, creștere cu 1,9% în trimestrul al doilea

Pentru întreaga Uniune Europeană, Produsul Intern Brut a crescut cu 1,9% în trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru şi cu 13,2% în ritm anual. În primele trei luni ale acestui an, PIB-ul UE a înregistrat o scădere de 0,1%, după o contracţie de 0,4% în ultimele trei luni din 2020.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile date cu privire la trimestrul al doilea al acestui an, Portugalia (4,9%), Austria (4,3%) şi Letonia (3,7%) au înregistrat cele mai mari creşteri comparativ cu trimestrul precedent. În ritm anual, toate ţările pentru care sunt disponibile date au înregistrat creşteri susţinute, unele chiar de două cifre, în frunte cu Spania (19,8%), Franţa (18,7%) şi Italia (17,3%), notează Reuters, citat de Agerpres.

Eurostat: Rata șomajului în zona euro a scăzut în iunie

Experţii se aşteptau la o revenire economică puternică în perioada aprilie-iunie, graţie ridicării progresive a restricţiilor sanitare care au frânat activitatea în special în transporturi, hoteluri, restaurante şi turism. Creşterea economică s-a făcut resimţită şi pe piaţa muncii, prin scăderea şomajului.

Eurostat a anunţat că rata şomajului în zona euro a scăzut uşor în luna iunie până la 7,7%, de la 8% în luna mai. În cazul Uniunii Europene, rata şomajului a scăzut până la 7,1% în luna iunie, de la un nivel de 7,3% în luna mai. În România, rata şomajului a scăzut la 5,2% în luna iunie, de la 5,5% în luna mai.

Singura veste mai puţin bună care a venit vineri de la Eurostat a fost anunţul că rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut în luna iulie până la 2,2%, de la un nivel de 1,9% în luna iunie, depăşind ţinta de inflaţie de 2% avută în vedere de Banca Centrală Europeană, în condiţiile în care creşterea preţurilor de consum îi îngrijorează pe investitori.

Aceste tensiuni generate de preţurile mari preocupă pieţele financiare care se tem de posibilitatea unei majorări a dobânzilor. Însă atât Banca Centrală Europeană cât şi Fondul Monetar Internaţional apreciază că actuala creştere a inflaţiei este doar un fenomen temporar.

"Economia zonei euro şi-a revenit în al doilea trimestru al acestui an şi, pe măsură ce restricţiile sunt ridicate, este pe cale să înregistreze o creştere puternică în trimestrul al treilea", a declarat săptămâna trecută preşedintele BCE, Christine Lagarde. "Însă pandemia continuă să arunce o umbră, cu atât mai mult cu cât varianta Delta constituie o sursă crescută de incertitudine", a precizat Lagarde.

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Care este legătura dintre studii și nivelul de trai. Aproape o treime dintre locuitorii Uniunii Europene, fără școală, se simt săraci

Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații. Elevă: „Trebuie să convingem sponsorii”

Eurostat: România are cea mai mare inflație din UE pentru a opta lună la rând

„Efectele climei smulg bucăţi din fiecare economie și distrug vieţi”. Avertisment dur la COP29, înainte de reuniunea liderilor G20

Partenerii noștri