Anunț făcut de Eugen Teodorovici. Cum se va schimba controversata OUG 114. Noul calcul pentru ROBOR
Ministrul Finanţelor anunţă primele modificări la Ordonanţa lăcomiei. Acestea vor viza în special sectorul bancar şi Pilonul II de pensii. Eugen Teodorovici a spus că modul de calcul al indicelui ROBOR folosit pentru calculul ratelor la creditele în lei va fi schimbat. Acesta se va baza pe tranzacţiile efective şi nu pe cotaţii ca în prezent.
Ce soluții au cei care plătesc rate mai mari după creșterea dobânzilor
Cum putem plăti o rată mai mică
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Ciolacu, criză de furie
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
Care este legătura dintre studii și nivelul de trai
Băsescu, despre un război nuclear: Putin nu-mi dă impresia că a plecat din lumea asta / Cine crede că Rusia va ceda teritoriu se înșală
Eugen Teodorovici: „Printre cele mai importante sunt decuplarea ROBOR de partea de taxă pe activele financiare. Acest ROBOR nou va fi calculat la tranzacțiile interbacare și zilnice pe trimestrul anterior, e o medie aritmetică care se aplică pe trimestrul următor. Ăsta e și scopul pe care l-am anunțat de când aprobat OUG 114. Intenția noastră de a duce costul finanțării românilor mai jos și e clar că e o diferența între ROBOR bazat pe cotații și cel pe propus pe tranzacții cum este în acest act normativ aflat încă în proeict și anume o scădere, nu pot să spun exact cât pentru că este o variație zilnică, e o medie aritmetică, dar clar se scade.
A doua chestiune de modificat la această ordonanță e cea legată de masa impozabilă, de active financiară, au rămas mai puține active financiare, au fost scoase cele legate de titluri de stat, împrumuturi pentru autoritățile locale, programe guvernamentale. Dorința noastră ca și guvern e să facem un lucru foarte important pe 2 zone: să scădem costul de finanțare pentru cei care își iau împrumuri în lei și să creștem acest grad de intermediere finaniciară, care în România e încă scăzut, adică să finanțăm economia reală.
Am avut ieri o discuție cu acționarii din partea de fonduri de pensii, a rămas că vor trimite azi o scrisoare ca răspuns la ce am discutat ieri la Ministerul de Finanțe.
Dar un aspect va fi clar în ordonanța de urgență legat de Pilonul II de pensii și anume că trebuie să luăm o decizie până la final de martie pentru că altfel efectul se va produce și atunci efectul sigur va fi o modificare legată de Pilonul II de pensii”.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News