Epidemia de COVID-19, test fără precedent pentru economia românească. 72% dintre investitori nu au plan de risc pentru această situaţie
Peste 70% dintre companiile românești nu sunt pregătite pentru situații precum epidemia de coronavirus. Majoritatea firmelor din România se așteaptă la consecințe economice negative în următoarea perioadă, de la aprovizionare, la creșteri de prețuri și blocaj financiar. Epidemia de COVID-19 reprezintă un test fără precedent pentru economia românească.
Comerțul Kîrgîzstanului cu Germania a crescut cu 4.000%
Unde și cu cât vor crește salariile anul viitor
Cât câștigă angajații străini în România
Europenii devin tot mai săraci și cumpără mai puțină mâncare, pentru a face economie
Oamenii de afaceri propun o soluție pentru gaura de la buget
Bolojan: Am concediat la început de mandat 50% din colegi
Ciucă, despre boicotarea companiilor austriece: Este o decizie individuală
Cum economisește o companie 120.000 de euro la căldură
Constanța, fără căldură și apă caldă
Dincolo de faptul că epidemia a dus la închiderea a numeroase fabrici din China, răspândirea coronavirusului în Europa, în țări precum Italia, unul dintre principalii parteneri comerciali, este de natură să genereze blocaje semnificative pe lanțul economic.
Potrivit unui barometru realizat prin chestionarea a 300 de companii, 72% dintre investitori au declarat că nu au un plan de risc pentru o asemenea situație, în timp ce doar 11% au afirmat că au dezvoltat un plan de continuitate al afacerii.
În ceea ce privește impactul asupra afacerilor, 57% au spus că epidemia, în stadiul actual, afectează derularea business-ului, dar nu sunt impactate procesele importante. 17% au afirmat că efectele economice ale COVID-19 blochează procesele importante de business/producție, iar 9% au declarat că impactul este unul major.
17% au afirmat că epidemia, pentru moment, nu le afectează afacerile.
Multe dintre companiile românești nu au stocuri suficiente pentru a acoperi o eventuală sincopă pe lanțul de aprovizionare de la furnizori, iar acest lucru poate avea consecințe foarte grave în derularea operațiunilor.
Lipsa planurilor manageriale de răspuns la situații de criză, slaba digitalizare a proceselor operaționale de producție și de business care să permită controlul de la distanță a proceselor sau munca de acasă, precum și lipsa unor rezerve financiare pentru astfel de situații sunt de natură să ducă la întârzierea plăților și la blocaj financiar.
Consecințele sunt inevitabile – suspendarea activității, neplata salariilor sau insolvență
Rezultatele barometrului arată, pe de altă parte, că dintre firmele care dețin planuri de continuitate a business-ului în situații de risc, numai 27% au luat în calcul apariția unei urgențe medicale.
Într-o economie în care peste 90% dintre firme sunt IMM-uri, cu o putere financiară scăzută și un know-how economic destul de limitat, existența unei strategii de risc este întâlnită doar la firmele mari, în special la multinaționale. Însă și acolo, riscul de epidemie a fost prea puțin luat în calcul.
Barometrul a fost realizat în perioada 2-8 martie 2020, prin chestionare online, telefonic şi email, pe un eşantion reprezentativ de 300 de firme din diverse domenii de activitate, de la comerţ, la servicii financiare, agricultură, energie, confecţii sau IT.
Concluzii:
Companiile românești, lovite de coronavirus
72% - nu au un plan de risc
11% - plan de continuitate al afacerii
Impactul coronavirus asupra afacerilor românești
57% - afectează derularea business-ului
17% - blochează procese importante de business/ producție
9% - impact major
Consecințele coronavirus asupra companiilor
- suspendarea activității
- neplata salariilor
- insolvență
(sursă: Frames)
Redactare G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News