VIDEO Metoda ingenioasă de a produce curent prin care compania de apă din Timișoara vrea să reducă din cheltuieli
Metodă ingenioasă prin care compania de apă din Timișoara vrea să reducă din cheltuieli. Construiește un generator electric prin care tot nămolul produs la stația de epurare poate produce anual peste 2,4 milioane de kilowati. Curentul va fi folosit pentru stația de epurare, dar va fi introdus și în sistemul energetic al orașului.
35 de ani de la Revoluție: Balconul Operei din Timișoara s-a umplut de oameni
Zile de doliu la Timișoara în amintirea eroilor căzuți în Revoluția din 1989. Mărturiile revoluționarilor
Tramvaiele din Timișoara s-au transformat în cabinete medicale pe roți
Bătaie între cinci bărbați în fața unui club din Timișoara. De la ce ar fi pornit conflictul
Prețuri piperate în târgurile de Crăciun. Cât costă un langoș Dubai sau șoriciul și jumările de România
Bebeluși transferați de urgență, după ce tavanul s-a prăbușit la Maternitatea Odobescu din Timișoara
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Amendă uriașă: 45.000 de lei pentru un timișorean care a dat foc deșeurilor în spatele curții
Generatorul de mare putere se construiește în vecinătatea stației de epurare din Timișoara. Acolo apa este tratată, iar în urma acestui proces rezultă nămol. În fiecare zi la stația de epurare din Timișoara, în urma curățării apei, rezultă 100 de tone de nămol. Acesta va fi folosit acum pentru producerea curentului electric.
Instalația este unică în România și ar putea fi un ajutor pentru marile orașe care nu valorifică substanțele obținute din tratarea apei menajere.
Nămolul obținut ajunge în astfel de containere care mai apoi sunt transportate în diferite puncte din județ. În acest moment nămolul nu este valorificat deloc, nu poate fi folosit nici în agricultură ca îngrășământ pentru că acesta conține metale grele.
Generatorul va produce 2,4 milioane de kilowați pe an, cantitate suficientă pentru consumul de curent pe 2 luni al unui oraș cu 100.000 de locutitori.
Crina Chirilă – purtător de cuvânt al proiectului: Transformă în gaz de sinteză substanța organică din nămol. Prin arderea gazului se generează energie termică, folosită pentru procesul de uscare și pentru producerea de curent electric folosit ulterior la încălzirea spațiilor tehnologice.
În urma acestui procedeu de obținere a curentului, rămâne o cenușă care și ea poate fi valorificată în industria construcțiilor.
Lucrările la noul generator au început în luna septembrie și termenul de finalizare este 2024. Investiția este de 10 milioane de euro, bani europeni.
La un calcul simplu, dacă toate cele 41 de municipii reședință de județ ar implementa un astfel de proiect, România ar face o economie de 98 milioane de kilowati pe an.
Editor : A.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News