VIDEO Metoda ingenioasă de a produce curent prin care compania de apă din Timișoara vrea să reducă din cheltuieli
Metodă ingenioasă prin care compania de apă din Timișoara vrea să reducă din cheltuieli. Construiește un generator electric prin care tot nămolul produs la stația de epurare poate produce anual peste 2,4 milioane de kilowati. Curentul va fi folosit pentru stația de epurare, dar va fi introdus și în sistemul energetic al orașului.
Momentul în care un tramvai din Timișoara sare de pe linii și ajunge pe trotuar. Din primele informații, de vină ar fi fost vatmanul
Un tramvai din Timișoara a sărit de pe linii și a ajuns pe trotuar. Imagini surprinse după incident
John Malkovich joacă din nou la Timișoara, cu casa închisă
Stadionul „Dan Păltinișanu” din Timișoara va fi demolat. „Toți sunt nostalgici”
O fetiță de 10 ani a murit pe loc după ce mașina condusă de mama ei a fost lovită de o șoferiță care a trecut pe roșu
Circulație blocată în Timișoara. Un tramvai abia scos pe traseu, a deraiat
Bătaie în mijlocul străzii, după un conflict în trafic în Timișoara. Momentul a fost surprins de camere
Alertă în Timișoara din cauza unei valize suspecte plasate în centrul orașului. Traficul auto și pietonal este complet blocat
A început vaccinarea antigripală. Cine beneficiază de gratuitate și cum poți intra în posesia dozei
Generatorul de mare putere se construiește în vecinătatea stației de epurare din Timișoara. Acolo apa este tratată, iar în urma acestui proces rezultă nămol. În fiecare zi la stația de epurare din Timișoara, în urma curățării apei, rezultă 100 de tone de nămol. Acesta va fi folosit acum pentru producerea curentului electric.
Instalația este unică în România și ar putea fi un ajutor pentru marile orașe care nu valorifică substanțele obținute din tratarea apei menajere.
Nămolul obținut ajunge în astfel de containere care mai apoi sunt transportate în diferite puncte din județ. În acest moment nămolul nu este valorificat deloc, nu poate fi folosit nici în agricultură ca îngrășământ pentru că acesta conține metale grele.
Generatorul va produce 2,4 milioane de kilowați pe an, cantitate suficientă pentru consumul de curent pe 2 luni al unui oraș cu 100.000 de locutitori.
Crina Chirilă – purtător de cuvânt al proiectului: Transformă în gaz de sinteză substanța organică din nămol. Prin arderea gazului se generează energie termică, folosită pentru procesul de uscare și pentru producerea de curent electric folosit ulterior la încălzirea spațiilor tehnologice.
În urma acestui procedeu de obținere a curentului, rămâne o cenușă care și ea poate fi valorificată în industria construcțiilor.
Lucrările la noul generator au început în luna septembrie și termenul de finalizare este 2024. Investiția este de 10 milioane de euro, bani europeni.
La un calcul simplu, dacă toate cele 41 de municipii reședință de județ ar implementa un astfel de proiect, România ar face o economie de 98 milioane de kilowati pe an.
Editor : A.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News