Turcia, nevoită să se alieze cu o mare companie petrolieră pentru a putea exploata zăcămintele uriașe din Marea Neagră
Turcia anunță că zăcămintele de gaz descoperite în Marea Neagră sunt mai mari decât estimările inițiale. Și nu cu puțin, ci cu vreo 85 de miliarde de metri cubi în plus, ceea ce ar fi depăși descoperirea românească din Blocul Neptun, chiar în estimarea sa optimistă. Cu totul, zăcămintele turcești ar fi de 405 miliarde de metri cubi de gaze.
Marea Neagră „mușcă” din plajele lărgite din Mamaia. Ce este fenomenul „cliffing”
Ambasadorul Turciei critică România pentru lipsa autostrăzilor
Premieră în România: Luciul apei Mării Negre a fost scos la licitație
Fenomen spectaculos pe litoral. Mii de meduze au invadat Marea Neagră
Cum arată sistemul de avertizare timpurie în caz de tsunami, montat în largul Mării Negre
Experiment: stridii crescute în Marea Neagră
Invazie de alge pe litoral
Cât ne costă vacanțele în străinătate. Destinațiile cu cea mai ieftină mâncare
Aglomerație pe autostrada A2 către mare și pe DN1, Valea Prahovei
Descoperirea s-a făcut la aproximativ 150 de kilometri de coasta Turciei, la intersecţia dintre platformele continentale ale Bulgariei şi României, aproape de Blocul Neptun. Planul Turciei este de a începe explotarea comercială în 2023, iar doi ani mai târziu să extraga 15 miliarde metri cubi.
Ankara este acum aproape total dependentă de importurile energetice, în principal din Rusia și Azerbaidjan. Dezvoltarea acestor zăcăminte ar face-o aproape independentă de furnizorii de gaze.
Analiştii avertizează că Turcia nu are experienţă în producţia de gaze din ape adânci şi cel mai probabil va fi nevoită să se alieze cu o mare companie petrolieră pentru a putea exploata zăcământul. Întrebarea e cu cine. Naționalismul lui Erdogan funcționează doar până la un punct, pentru că resursele respective au fost descoperite la adâncimi de peste 4.000 de metri.
Resursele din perimetrul românesc Neptun au fost evidențiate în urmă cu opt ani, însă explotarea lor a întârziat din cauza unei legislații care a descurajat investițiile. Ministerul Economiei a anunțat că a eloborat un proiect de modificare a legii exploatărilor offshore, dar așteaptă schimbarea componenței parlamentului, după alegeri, pentru a nu PSD-ului posibilitatea de a bloca investițiile, așa cu ma făcut-o vreo trei ani la rând.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News