Live

Prețul energiei la bursă crește. Vor ajunge distribuitorii să vândă în pierdere energia?

Data publicării:

Preţul energiei pe piaţa bursieră spot, cu livrare în ziua de marţi, a ajuns la o medie de 456 de lei pe MWh, în condițiile în care cel plătit pentru serviciul universal de către clienții casnici se cifrează în intervalul 480-520 lei la Mwh. Cea mai mare parte a energiei vândute clienților casnici provine din contracte de pe piața centralizată, însă creșterea ponderii energiei cumpărate în operațiuni spot implică în final o diminuare a profitabilității distribuitorilor.

Creșterile de prețuri din ultima perioadă de pe piața bursieră spot arată că, foarte probabil, cât de curând, va trebui să facem față unor scumpiri ale energiei electrice. Presiunile sunt cu atât mai mari cu cât o bună parte a sistemului energetci este în grevă, iar seceta își spune cuvântul asupra producției Hidroelectrica.

Prețul spot a depăşit cel mai mare nivel de anul trecut, de 406 lei pe MWh, înregistrat pe 3 decembrie 2018, potrivit datelor postate pe site-ul operatorului bursier OPCOM, informează Agerpres.ro.

Preţul energiei cu livrare marţi are un maxim de 611 lei pe MWh în intervalul orar 17:00-18:00.

Spre comparaţie, preţuri mai mari au mai fost înregistrate în februarie 2017, când cel mai mare preţ orar din istoria tranzacţiilor bursiere pe piaţa spot a fost de 680 de lei pe MWh.

În regiune, preţul mare din România de 97,63 euro pe MWh este similar cu cel din Ungaria, însă dublu faţă de Cehia, unde energia se tranzacţionează cu 49,66 euro pe MWh, şi faţă de Slovacia, de 52,43 euro pe MWh.

Luni, la ora 13:45, consumul naţional de energie era de 8.736 de MW, producţia era de 8.063, diferenţa de 673 MW reprezentând importuri. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Republica Moldova își dorește conectarea sistemului său electroenergetic cu cel al României prin 3 interconexiuni „robuste”

Veniturile Norvegiei din petrol şi gaze au crescut de trei ori pe fondul războiului din Ucraina și a scumpirii combustibililor

FMI cere guvernelor să retragă ajutoarele fiscale extinse și să le direcționeze doar către cei mai afectați de prețurile mari

Eurostat: România este pe locul trei în UE la creșterea prețului producţiei industriale

Partenerii noștri