OMV scapă în acest an de suprataxarea din energie. Ce răspuns a dat Comisia Europeană guvernului
Compania OMV va scăpa de suprataxarea din energie în acest an, spun surse politice, după ce Comisia Europeană a răspuns guvernului în legătură cu transpunerea în legislația românească a directivei europene care prevede suprataxarea companiilor din domeniu.
Guvernul României a primit de la Comisia Europeană răspunsul la solicitarea de clarificări legate de cum a impus taxa de solidaritate de 60% pe profitul companiilor petroliere, iar din ea rezultă că OMV Petrom, compania care ar fi urmat să fie cea mai afectată de această taxă, nu trebuie să o plătească. Totuși, vor exista verficări ale ANAF și vor mai fi discuții cu Comisia Europeană în ceea ce privește activitățile comerciale ale OMV Petrom din România.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a declarat marți, în emisiunea Audiență Națională la DigiFM, că răspunsul primit de la Comisie arată că pragul de 75% din cifra de afaceri din ariile supuse taxării (extracția țițeiului, extracția gazelor naturale,
extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului) nu poate fi redus.
„A venit răspunsul de la Comisia Europeană, răspunsul are trei puncte. Primul se referă la 75%, la acest procent din cifra de afaceri unde comisia răspunde că prin regulament este minimul care poate să fie aplicat. Deci, România a aplicat corect regulamentul, nu poți să îl scazi mai mult. Al doilea răspuns al Comisiei spune că cele cinci coduri CAEN din regulamentul european sunt aplicate corect în ordonanța de urgență și mai este o întrebare care spunea dacă produsele rezultate din rafinare, motorina, benzina, dacă sunt incluse în aceste coduri. Aici, răspunde Comisia Europeană că au nevoie de mai multe detalii pentru a înțelege mai bine modelul de business”, a declarat Radu Oprea.
Acesta a precizat că la nivel european pragul de 75% a fost stabilit de miniștrii Energiei din UE.
„Dacă ne întrebăm de acea cifră de 75%, regulamentul acesta a fost discutat în consiliul de miniștrii ai Energiei”, a mai spus Oprea.
OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței și gaze din România, a anunțat investitorii că nu va plăti taxa de solidaritate impusă de Guvernul României în ultimele zile ale anului trecut. Compania spune că nu intră în sfera de aplicare a taxei în acest an.
Motivul pentru care OMV nu se încadrează în acest prag de 75% din cifra de afaceri ține de importurile de țiței ale companiei din anul 2022 precum și de producția de energie electrică la centrala de la Brazi.
Potrivit ordonanței de urgență adoptate anul trecut, societăţile comerciale care desfăşoară activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriile vor plăti o contribuţie de solidaritate de 60% pentru ceea ce depăşeşte cu mai mult de 20% media profiturilor pe ultimii patru ani, respectiv 2018, 2019, 2020 şi 2021. Condiția este însă ca 75% din cifra de afaceri să fie obținută din extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului. Din suma colectată în acest fond special, minimum 70% se vor distribui pentru finanţarea investiţiilor strategice, precum şi a investiţiilor în eficienţa energetică şi în energie din surse regenerabile.
Pentru primele 9 luni ale anului 2022, OMV Petrom a achitat deja către Bugetul de Stat al României redevențe, impozite suplimentare și alte contribuții specifice industriei de aproximativ 5,2 mld lei, la care se adaugă aproximativ 1,6 mld lei impozit pe profit. În total, pentru primele 9 luni ale anului 2022, acestea reprezintă aproximativ 60% din profitul brut înainte de impozitare și au crescut de peste 6 ori față de aceeași perioadă a anului precedent. Rezultatele financiare preliminare aferente anului 2022 și trimestrului IV 2022 vor fi publicate
pe 2 februarie 2023.
Editor : Robert Kiss
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News