Live

Video Niculescu (Ministerul Energiei): Populația nu va fi afectată nici dacă reducerea cu 15% a consumului de gaze va deveni obligatorie

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver/ Getty Images

Populația nu va fi afectată în perioada sezonului rece, chiar dacă la nivelul Uniunii Europene se va institui stare de alertă și va deveni obligatorie reducerea cu 15% a consumului de gaze naturale, a declarat la Digi24 George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei. Consumatorii vor fi protejați, a subliniat el. Totodată, secretarul de stat a spus că trebuie discutate toate scenariile în condițiile în care Rusia folosește gazul ca pe o armă.

Miniștrii Energiei din UE au aprobat marți o propunere prin care țările membre se angajează să scadă consumul de gaze cu 15% din luna august și până în martie din cauza nesiguranței aprovizionării cu energie provocată de războiul din Ucraina.

"Această decizie e o măsură voluntară, care intră în vigoare de la 1 august. Deci nu e obligatorie. Dacă avem cazuri în care societăți comerciale, dintr-un raționament economic, doresc să reducă consumul de energie și gaze pe o perioadă de timp e decizia lor.

Situația se poate modifică dacă la nivelul UE se declară stare de alertă, atunci măsura devine obligatorie și va trebui să aplicăm și noi această reducere a consumului de gaze naturale cu 15% între 1 august 2022 și 1 martie 2023 în raport cu media consumului pe ultimii 5 ani pe această perioadă de timp.

Mandatul cu care România s-a prezentat la negocieri a fost de sprijin pentru aceste măsuri și suport, dar îna numite condiții. Nenegociabilă a fost măsura cu privire la eliminarea consumatorilor casnici de la astfel de măsuri. Producătorii de energie termică nu se vor supune nici ei acestor reduceri de consum de gaze naturale.

Populația, în perioada sezonului rece, indiferent că se va institui stare de alertă și va deveni obligatorie reducerea consumului de gaze cu 15%, consumatorii sunt protejați.

Și productării de agent termic și consumatorii racordați la rețelele centralizate de termie nu vor avea de suferit. Industriile critice, de apărare, IMM-urile, pentru că trebuie să protejăm IMM-urile care sunt baza economiei noastre,

În principiu acestea sunt categoriile care nu vor fi afectate de măsură, dacă ea va deveni obligatorie.

Ne vom adapta planul de urgență adoptat anul acesta în mai, astfel încât reducerea de gaze pentru marii consumatori de gaze să se facă proporțional, să nu le fie afectate instalațiile tehnice pe care le au în capacitatea de producție.

Sper să nu fie cazul pentru aceste măsuri, dar trebuie să ne pregătim. Rusia folosește gazul că pe o armă, așa că trebuie să avem toate scenariile", a spus Niculescu.

El a adăugat că deciziile se vor lua după discuții corecte și transparente cu cei vizați.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Tribunalul obligă autorităţile să comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun Deep. Reacția Ministerului Energiei

CE aprobă schema de ajutoare de stat a României pentru sprijinirea întreprinderilor mari consumatoare de energie

Marcel Ciolacu: Prelungim plafonarea preţurilor la energie şi gaze ca să protejăm cetăţenii vulnerabili

Ungaria se anunță pregătită să renunțe la petrolul rusesc. Care e însă prețul pe care UE ar trebui să-l plătească

Partenerii noștri