Live

​Mișcarea Populară vrea anchetă privind gazele date Ungariei

Data actualizării: Data publicării:

Partidul Mișcarea Populară intenţionează să solicite înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară care să vizeze scandalul gazelor româneşti vândute Ungariei şi mandatul Transgaz de negociere în cazul conductei BRUA (Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria).

Parlamentarii PMP caută sprijin politc pentru acest demers în primul rând la cei de la USR, dar şi la PNL şi independenţi, potrivit Hotnews.ro. Solicitarea de înfiinţare ar putea fi depusă la conducerea Camerei Deputaţilor săptămâna viitoare, informează Hotnews.ro.

Zilele trecute și parlamentari ai USR își manifestau dezacordul față de ceea ce considerau a fi o politică netransparentă a PSD în privința livrărilor de gaze către Ungaria.

Reprezentanți ai USR au susţinut marți că liderii coaliţiei de guvernământ vor să încheie o înţelegere cu guvernul ungar prin care România se obligă să asigure din 2022 jumătate din necesarul de gaze al ţării vecine, adică urmează să asigure aprovizionarea cu 4,4 miliarde de metri cubi degaze naturale anual, ce urmează să fie extrase din Marea Neagră. USR susţine că acordul care urmează să fie semnat, anunţat de premierul Orban Viktor, dar negat de partea română, va face jocul Rusiei în domeniul securităţii energetice. „Budapesta profită de slăbiciunea şi slugărnicia liderilor PSD-ALDE, care au nevoie de aliaţi în lupta lor cu justiţia şi statul de drept, pentru a obţine nişte concesii care s-o transforme în lider regional”, susţine deputatul USR Matei Dobrovie. Acesta este nemulţumit şi de faptul că acordul este negat în continuare de autorităţile române. „Este inacceptabil cum politicieni iresponsabili pot vinde resursele României, pe şest, fără nicio consideraţie pentru interesul naţional”, susţine deputatul USR.

Înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară, potrivit regulamentului, se face la cererea a minimum 50 de deputaţi din cel puţin două grupuri parlamentare.

PMP urmăreşte să afle care a fost mandatul de negociere al Transgaz, de ce a fost scoasă Austria din schema - devenind BRU în loc de BRUA - şi dacă este vorba de un aranjament politic.

Ministerul român de Externe a negat zilele trecute orice angajament luat față de Ungaria în privința livrărilor de gaze din Marea Neagră. În urma unei întâlniri avută luni, 5 februarie, la Bucureşti, cu ministrul de Externe Teodor Meleşcanu, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, ministrul de Externe maghiar Péter Szijjártó a afirmat că firmele ungare sunt pregătite să achiziţioneze întregul volum de gaze, adică 4.4 de miliarde de metri cubi, care va ajunge la vecinii noştri prin gazoductul BRUA. La doua zile distanţă însă, MAE de la Bucureşti a negat existenţa vreunei înţelegeri semnate în acest sens, invocând directivele europene care împiedică clauzele de destinaţie.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Transgaz atenționează asupra unor atacuri de phishing în numele său. Cum e folosită imaginea companiei în mod fraudulos

Noi scenarii în cazul exploziei de pe șantierul A7. Purtătorul de cuvânt al Transgaz: Conductele nu sunt zombi să se ridice din pământ

CNAIR: Firma lui Umbrărescu nu făcea lucrări de relocare la gazoductul care a explodat la Călimănești, dar a cerut aviz de la Transgaz

Transgaz dă vina pe firma lui Umbrărescu pentru explozia de la Călimănești: Nu avea aviz pentru relocarea conductei de gaz

Partenerii noștri