Live

Ministrul Anton Anton, nouă declarație despre „cel mai interesant sistem de stocare a energiei în depozitele de gaze”

Data actualizării: Data publicării:
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Ministrul Energiei, Anton Anton, spune că la Craiova se va construi cel mai interesat sistem de stocare a energiei electrice în depozitele de gaze.

„Am venit la Craiova pentru că aici urmează să construim cel mai interesant sistem de stocare a energiei electrice în depozitele de gaze. Am fost criticat, s-a spus că vorbesc prostii, dar nu vorbesc. Am fost şi am vizitat depozitul de la Gherceşti. Lângă depozit va trebui să construim o staţie de comprimare, nişte compresoare şi, cu ajutorul energiei eoliene, putem să introducem gaze în depozit. Acest depozit, astăzi, funcţionează cu presiune de la reţea şi, dacă acolo, lângă depozit, facem o staţie de comprimare, acest depozit devine aproape cel mai mare depozit din ţară”, a explicat Anton Anton la Sucursala Electrocentrale Craiova II a Complexului Energetic Oltenia (CEO), potrivit Agerpres.

Ministrul Energiei mai spune că gazele acumulate la Gherceşti vor fi transportate la CET II Craiova, care se află la 3 kilometri distanţă.

„Centrala se retehnologizează, renunţându-se la partea de cărbune şi se modernizează pe gaze. Aici se va produce energie electrică printr-un sistem de înaltă eficienţă. Reuşim, astfel, să rezolvăm o problemă mare. Este un sistem nou, modern”, a mai spus ministrul Energiei.

Anton Anton a declarat că deocamdată se fac studii şi se caută surse de finanţare, însă nu au fost făcute estimări privind costurile.

„La ora actuală, se face un studiu şi am analizat, azi, sursele de finanţare. Există sursa "10 D", care este o sursă de finanţare a modernizărilor şi una similară cu planul naţional de investiţii care se cheamă "10 C". Sunt surse europene şi ne-am hotărât ca acest proiect să îl introducem pe 10 C, 70% din sumă provenind din fonduri europene, diferenţa din fondurile Complexului Energetic Oltenia. Nu ştim nimic legat de costuri. Vom vedea la finalul studiului”, a precizat Anton.

Ministrul Energiei a vizitat şi noile cazane de abur de la CET II, care sunt în proces de montare şi care, din aprilie, vor fi puse în funcţiune, care au rolul de a asigura pentru cetăţenii Craiovei, în situaţia unei mari avarii, „cel puţin o încălzire de supravieţuire”.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

130.000 de beneficiari ai programului Casa Verde au nevoie de sisteme de stocare pentru că nu reuşesc să livreze în reţea energia

Surplusul de gaze naturale din depozitele UE a fost în mare parte pierdut. Care este cauza

Traderii europeni depozitează gaze naturale în Ucraina, datorită preţurilor mici

România are peste 2 miliarde de metri cubi de gaze în depozite

Partenerii noștri