Live

Încălzirea şi răcirea din surse regenerabile cresc gradual în UE. România, peste media europeană (Eurostat)

Data publicării:
Concept de „casă pasivă” cu panouri solare. Foto: Profimedia Images

Consumul final brut de energie regenerabilă pentru încălzire şi răcire în Uniunea Europeană a crescut gradual în ultimii ani, în principal ca urmare a contribuţiei pompelor de căldură şi biomasei, arată datele publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică, Eurostat.

Energia pentru încălzire şi răcire reprezintă aproape 50% din totalul consumului final brut de energie în Uniunea Europeană.

Ponderea energiei regenerabile în consumul final brut pentru încălzire şi răcire a fost de 22,9% în 2021, în scădere cu 0,1 puncte procentuale (pp), de la 23%, în 2020, potrivit datelor Eurostat, consultate de Agerpres.

Acest trend ușor descendent s-a datorat creșterii consumului brut al tuturor carburanţilor, în principal în urma redresării economiei după restricţiile impuse în pandemie.

Totuși, ponderea energiei regenerabile în consumul final brut pentru încălzire şi răcire este aproape dublă faţă de valoarea din 2004 (11,7%). Evoluţiile din sectorul industrial, din servicii şi din gospodării (inclusiv electrificarea încălzirii prin folosirea pompelor de căldură) a contribuit la creşterea energiei regenerabile pentru încălzire şi răcire.

Consumul de energie regenerabilă pe țări

Sursă: Eurostat

În rândul statelor membre UE, în 2021 pe primul loc este Suedia, cu peste două treimi (68,6%) din energia folosită pentru încălzire şi răcire provenind din surse regenerabile (mai ales pompe de căldură şi biomasă).

Suedia este urmată de Estonia (61,3%), Letonia (57,4%), Finlanda (52,6%), Lituania (48,6%), Portugalia (42,6%), Danemarca (41,5%), Cipru (41,3%), Croaţia (38%), Austria (35,4%), Slovenia (35,2%), Malta (31,1%), Grecia (31,1%), Bulgaria (25,6%) şi România (24,48%), peste media UE de 22,9%..

La polul opus, cea mai scăzută pondere a surselor regenerabile pentru încălzire şi răcire a fost în Irlanda (5,2%), Ţările de Jos (7,7%) şi Belgia (9,2%).

Toate statele membre UE au raportat creşteri în perioada 2004 - 2021. Cel mai semnificativ avans a fost în Cipru (32,1 pp), Malta (30,3 pp), Estonia (28 pp) şi Suedia (22,7 pp). Creşteri mai reduse au fost în Irlanda (2,3 pp), Belgia (6,3 pp) şi Ţările de Jos (5,5 pp).

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Harta sărăciei în România: Care sunt zonele defavorizate din țară

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Partenerii noștri