Live

HARTĂ. Pe unde ajunge gazul rusesc în Europa. Polonia și Bulgaria sunt țări de tranzit

Data actualizării: Data publicării:
Statele europene sunt dependete de gazul rusesc. Foto: Profimedia Images

Rusia a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, pe motiv că cele două țări nu au plătit în ruble pentru livrarea combustibilului. Comisia Europeană a descris decizia de a opri livrările drept o tentativă de „șantaj” și a spus că coordonează un răspuns între statele membre UE.

Gazprom a informat miercuri că livrările care tranzitează Bulgaria sunt gestionate separat. Compania a avertizat Polonia și Bulgaria, care sunt ambele țări de tranzit pentru gazul rusesc, că dacă vor folosi gazul care este destinat altor state, atunci compania va reduce fluxurile de tranzit.

Pe unde ajunge gazul rusesc în Europa. Foto: CNN

Polonia este dependentă în proporție de 50% de gazul rusesc, dar Bulgaria este 100% dependentă. Pregătindu-se, însă, pentru o astfel de situație, statele europene dependente de gazul rusesc și-au crescut rezervele.

Compania poloneză de gaze PGNiG, de exemplu, spune că a rezervele din țară sunt pline în proporție de 80%. Europa se află și ea la sfârșitul sezonului rece, așa că cererea va fi scăzută. Bulgaria primește de obicei 100% din gazul său din Rusia, iar Polonia este aproape la fel de dependentă, dar cele două țări nu folosesc atât de mult gaz în mixul lor energetic, în mare parte pentru că încă depind foarte mult de cărbune pentru generarea de energie.

Polonia a spus că are suficient gaz în depozite și că consumatorii nu vor avea probleme. Bulgaria și-a asigurat aprovizionarea pentru „cel puțin o lună”, a declarat ministrul Energiei, Alexander Nikolov, reporterilor de la Sofia.

Citește și Grecia s-a oferit să ajute Bulgaria după ce Gazprom a oprit livrările de gaze naturale

Ponderea gazului rusesc în mixul energetic al statelor europene. Foto: CNN

Oprirea unilaterală a livrărilor de gaze către clienții din Europa este „încă o încercare a Rusiei de a folosi gazul ca instrument de șantaj”, arată președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o reacție la anunțul Gazprom. 

Prețul gazelor naturale în Europa a crescut brusc după ce Rusia a oprit livrările către Polonia și Bulgaria, accentuând astfel și mai mult tensiunile în regiune. După anunțul producătorului și distribuitorului de gaze din Rusia, cotațiile futures din Olanda s-au mărit cu 24% până la valoarea de 127,50 de euro pe MWh-oră, cel mai mare nivel din 1 aprilie.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept „neprietenoase”, după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.

Aceasta este prima întrerupere către Europa de când disputele privind prețul gazelor dintre Rusia și Ucraina în 2006 și 2009 au dus la întreruperi în continuarea aprovizionării către statele europene.

Citește și Ciucă: Se caută surse alternative de asigurare a gazului. În acest moment, România poate produce mai mult decât consumă

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Femeile finlandeze care se antrenează de teama unui război cu Rusia. „Este posibil să fim următorii”

Sute de mercenari din Yemen au fost păcăliți și recrutați de Rusia pentru a lupta în Ucraina

Rachete nord-coreene „made in USA”. Toate componentele electronice ale rachetelor Phenianului folosite în Ucraina sunt occidentale

Putin interzice adopțiile de copii ruși în țările care permit tranziția de gen

Partenerii noștri