Guvernul va garanta chinezilor un preț minim al energiei produse la Cernavodă
Guvernul reia o licitație pentru asistență în vederea introducerii unui mecanism de sprijin de tipul „Contracte pentru Diferență”. O licitație similară a fost anulată anul trecut din lipsă de oferte.
Ministerul Energiei va plăti până la 1,18 milioane lei, fără TVA, pentru identificarea unui mecanism de sprijin de tipul „Contracte pentru Diferență”, principalul beneficiar părând a fi, la acest moment, chinezii așteptați să invesească în unitățile 3 și 4 de la Cernavodă.
Astfel de contracte se folosesc în cazul proiectelor energetice foarte scumpe când recuperarea investiției nu poate fi făcută, simplu, prin vânzarea energiei produse. Mai mult, un astfel de sistem va trebui să fie pe placul Comisiei Europene, mai precis a legislației privind ajutorul de stat.
O licitație identică a avut loc și în iulie anul trecut însă a fost anulată deoarece nu a existat niciun ofertant. Acum Ministerul Energiei informează că prețul minim al ofertei va primi 40% din punctaj, restul acestuia urmând să fie atribuit pentru expertiza experților propuși de ofertanți și metodologiile potrivite.
Ministerul Energiei se așteaptă să aibă studiul solicitat până la jumătatea lunii decembrie.
Guvernul a aprobat un memorandum confidențial privind unele măsuri necesare pentru asigurarea continuității proiectului construirii reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă și pentru finalizarea negocierilor cu compania chineză de stat China General Nuclear Power, care prevede, în mare, mai multă libertate de mișcare în negocieri pentru Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei, potrivit Profit.ro. Astfel, se are în vedere finalizarea negocierilor și semnarea acordului investitorilor până la sfârșitul acestui an, urmând ca din 2019 să fie inițiată faza de pre-proiect, prin înființarea noii companii de proiect (“JVCO”) și fuziunea acesteia cu EnergoNuclear pentru valorificarea investiției SNN în EnergoNuclear. În perioada imediat următoare vor fi luate în discuție reorganizarea etapelor de negociere și încetarea activității comisiilor desemnate (comisia de negociere și comisia interministerială), negocierile urmând a fi derulate de o comisie de negociere desemnată de conducerea executivă a SNN, precum și modificarea potrivit căreia proiectele de acord al investitorilor și de act constitutiv al JVCo vor fi supuse aprobării AGA SNN, în limita competențelor și atribuțiilor.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News