Cum vede PNL soluționarea problemelor privind încălzirea în Capitală
Vicepreședintele PNL București, Gabriel Dumitrașcu a susținut o conferință de presă în care a anunțat că „de azi, Bucureștiul are o viziune și un plan strategic de rezolvare a problemei încalzirii și apei calde pentru bucureștenii care trăiesc la bloc, dar și pentru cei ce locuiesc în case și imobile cu sisteme individuale.
ELCEN și RADET sunt depășite de timp, nereformate și păguboase pentru bugetul bucureștenilor, susținute printr-un sistem centralizat și nediferențiat de acordare a subvențiilor, a declarat acesta. Redăm intervenția sa și soluțiile propuse.
„Noi am pus interesele bucureștenilor pe primul loc și am căutat soluții practice și eficiente pentru a împlinii așteptările oamenilor, așa cum ei le definesc, spre deosebire de actuala administrație care caută soluții pentru supraviețuirea sistemului de termoficare, ca sursă de putere politică.
Doar acesta e motivul real pentru care administrația Firea-PSD susține fuziunea a două sisteme mamut, ELCEN și RADET, depășite de timp, nereformate și păguboase pentru bugetul bucureștenilor, susținute printr-un sistem centralizat și nediferențiat de acordare a subvențiilor. Administrația Bucureștiului, pentru a se menține la putere, are nevoie de cât mai mulți angajați, inclusiv în termoficare, ca și în companiile municipale, care să depindă de bugetul acordat de Primărie și care în schimbul asigurării unor salarii să le acorde voturile, dar și de votul cetățenilor nevoiași ai Bucureștiului, al căror vot îl cumpăra cu actualul sistem nediferențiat de subvenții. În spatele acestor false îngrijorări socialiste stă adevăratul interes al burgheziei roșii, să-și numească politrucii în pozitii de conducere pentru a avea acces discreționar la contracte care au în spate bugete anuale de peste 2 miliarde lei.
Firea e un Dragnea mai mic. Dragnea vrea controlul economiei de stat prin Fondul Suveran, Firea vrea controlul Bucureștiului prin compania energetică integrată care să preia și productia de energie termică.
Vorbind despre căldura bucureștenilor, PSD-ul spune ”vă dăm”, ”va asigurăm”. Adevărul e că PSD-ul nici nu dă, nici nu asigură. PSD-ul doar distruge și compromite șansa bucureștenilor de a beneficia de un sistem performant, chibzuit și eficient economic care să le asigure căldura și apă caldă.”
În ultimii doi ani incidentele sunt tot mai dese, numai în această iarnă peste 500.000 de locuitori au suferit de frig în apartamente, iar subventia aproape s-a dublat ajungând la peste 1 miliard de lei anual.
Ce face Primăria? Cumpară ELCEN. Câta ipocrizie! Să-i hulesti pe românii care cumpara ”hârburi”, masini vechi de 10 ani cu motor euro 4 și tu, Primarul General, să cumperi centrale vechi de 40-50 de ani, echivalente cu motoarele non-euro. În timp ce pentru investiții în modernizare și stoparea pierderilor prin rețele a alocat 50 de milioane lei, pentru cumpararea datoriilor ELCEN a bugetat 1,2 miliarde lei.
Primăria vrea să-și extindă monopolul și să ”înregimenteze” și ELCEN, care și-a demonstrat lipsa de viziune reformatoare și performanța manageriala, sub autoritatea Primarului General.
În acest timp, solicitările investitorilor privați, români sau străini, de a construi noi centrale termice în cogenerare în București au fost tergiversate și îngropate de Primaria Capitalei. Azi, cea mai performantă centrală în cogenerare din București și cu cel mai mic preț de producție este privată și concurentă cu ELCEN. De ce trebuie să bagi banii bucureștenilor în centrale termice, în loc să-i folosesti pentru adevaratele priorități, modernizarea rețelelor de transport și distribuție, când sunt atatea intenții de investiții private și în condițiile în care prețul de producție al energiei termice este reglementat prin lege și poate fi controlat și limitat? O întrebare la care actuala administrație nu are răspuns.
Piața energiei termice în București trebuie regândită, astfel încât să devină reală și competitivă, în care nu e nevoie de companii dominante și monopol, pentru creșterea eficientei tehnologice și economice a productiei și furnizarii, dar și a călității prestațiilor pe cele doua tipuri de activități, concurențiale și de monopol.
Operarea sistemului de transport și distribuție trebuie concesionată unui operator, deținut de municipalitate sau privat, în urma unui proces competitiv bazat pe capabilitatea tehnica si managerială, dar și pe garanțiile financiare oferite, pentru îndeplinirea unor indicatori de performanță cheie: pierderile de apă, pierderile de energie termică, costurile totale de transport și distribuție, capacitate operațională și intervenție, capabilități de a atrage capital și investitii, precum si costul final al energiei.
Îi cer Primarului General sa faca publice imediat și să informeze bucureștenii cu următoarele:
- studiului de fezabilitate, și analiza cost-beneficiu care au stat la baza hotărârii pentru preluarea CET-urilor ELCEN;
- studiul de fezabilitate, analiza cost-beneficiu și planul tarifar, care însoțesc documentația privind reabilitarea sistemului de transport si distribuție.
- planul și graficul de abordare a lucrarilor de recalibrare și modernizarea a sistemului de transport si distributie al energiei termice.
- programul integrat de abordarea și finanțare a lucrărilor de modernizare a SACET, cu precizarea surselor de finanțare și a stadiului concret de angajare.
Ne aflăm într-o situație excepțională și tocmai de aceea, propun Primarului General să creeze o celulă de criză din care să facă parte și specialiști externi, alături de oameni din structurile administrației, în care să dezbatem și să decidem cât mai repede soluții și un plan de acțiuni pentru a putea să le implementăm.
Eu, personal, vă pun la dispoziției soluțiile pe care le-am identificat cu colegii mei și suntem dispuși să venim la orice dezbatere de idei sau ședință de lucru, pentru a da bucureștenilor siguranța că situația de acum nu se mai repetă.
Vreau să fiu bineînțeles, este nevoie de viziune si soluții tehnice și nu de certuri politice. Nu ne interesează acum mandatul de primar, azi este nevoie de un plan de acțiuni vizionar și pragmatic și nu de pasarea responsabilităților sau de promisiuni pe hârtie”.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News