Live

Criză în energie: Un grup al Termocentralei Rovinari a fost închis. Stocurile de cărbune, aproape epuizate

Data actualizării: Data publicării:

Un grup de producţie al Termocentralei de la Rovinari a fost oprit, miercuri dimineață. Stocurile de cărbune sunt aproape epuizate şi, dacă minerii care sunt în grevă de șase zile nu reîncep munca, întreaga activitate a Complexului Energetic Oltenia poate fi blocată.

Actualizare 8:45.Ministrul Energiei Anton Anton împreună cu secretarul de stat Doru Vișan vor avea în cursul zilei de astăzi, 17 ian 2019, o nouă întâlnire cu liderii sindicali din cadrul Complexului Energetic Oltenia, urmare a reluării grevei în carierele CEO. Discuțiile vor avea loc începând cu ora 12:00 la sediul Prefecturii din Târgu Jiu. Menționăm că la finalul întâlnirii, ministrul Anton Anton va susține o conferință de presă în care va prezenta concluziile acestor discuții”, se arată într-un comunicat al Ministerul Energiei.

Actualizare 8:00. După ora 12:00, și celelalte două grupuri ale Termocentralei Rovinari ar putea fi închise. Greva minerilor a avut efectă și pe Bursă, prețul energiei importate fiind cel mai mare din ultimii doi ani.

Este deja a șasea zi de grevă generală în carierele din Complexul Energetic Oltenia. În ciuda promisiunilor și a majorărilor de până la 24% promise de administrație, minerii refuză să reia activitatea.

Protestul minerilor poate avea efecte grave asupra activității termocentralelor. Stocul de cărbune de la Rovinari, de exemplu, se va epuiza în câteva ore și dacă nu va fi reluată livrarea cu lignit, cele trei grupuri care funcționează și produc energie riscă să fie închise.

La termocentralele din Dolj și la cea din Turceni, cărbunele mai este suficient pentru doar câteva zile.

O zi în care nu funcționează grupurile energetice înseamnă o pierdere de 15 milioane de lei pentru companie.

Sunt circa 7.000 de mineri care au aderat la greva generală, grevă care a fost declarată nelegală de Tribunalul Gorj.

Însă, nici după decizia instanței, activitatea nu a fost reluată. La Târgu Jiu, urmează să ajungă astăzi, potrivit unor informații Digi24, Corpul de Control al premierului și un negociator care să discute cu minerii.

Sorin Boza, managerul CE Oltenia: „Termocentrala Rovinari mai poate funcționa, la stocul de cărbune pe care îl are, nu mai mult de o zi și jumătate, două. Putem să pierdem într-o secundă tot ce am câștigat în anii ăștia.”

Ion Pisc, directorul SE Rovinari: „În 38 de ani, nu am mai văzut așa ceva. Dacă nu încep să dea cărbune, oprim trei grupuri la Rovinari. Suntem iresponsabili. Toți să suporte consecințele!”

Citește și:

Românii consumă cea mai scumpă energie electrică din ultimii 2 ani, la cel mai mare preț din Europa

Explicațiile grevei minerilor de la CEO Oltenia: „Liderii de sindicat nu mai dețin controlul, nu mai sunt credibili”

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Sistemul energetic rămâne principala țintă a atacurilor rușilor. Ministrul Energiei de la Kiev: „Inamicul continuă teroarea”

Sebastian Burduja: „România astăzi nu are suficientă energie, pur și simplu”

Iranul raționalizează energia electrică. În Teheran se va tăia curentul două ore pe zi

Turcia, campioană la producția de electricitate pe bază de cărbune în Europa. Emisiile de CO2 au atins noi niveluri record

Partenerii noștri