Live

Cine trebuie să depună declarații pentru preț plafonat la energie și ce trebuie să facă cei cu mai multe proprietăți. Explicațiile ANRE

Data actualizării: Data publicării:
Cine trebuie să depună declarații pentru preț plafonat la energie și ce trebuie să facă cei cu mai multe proprietăți. Foto: Getty Images

După ce președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care aduce modificări actualelor scheme de sprijin din energie, principala întrebare este cine va trebui să depună declarații pe propria răspundere pentru a putea plăti un preț plafonat sub un nivel de 1,3 lei/kWh. Potrivit ANRE, foarte mulți dintre consumatori - peste 90% -  nu vor fi în situația să depună vreo cerere.

Trebuie să depună declarații pe propria răspundere dacă vor să plătească cel mai mic plafon de preț - adică 68 de bani pe kilowatt oră, cei care: utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, cei care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ, familii monoparentale care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 ani în cazul în care urmează o formă de învațământ.

Dacă nu o fac, vor plăti 1,3 lei pe kWh. 

Dar de asemenea, legea valabilă de la 1 ianuarie stabilește limitarea obținerii unui preț plafonat sub un nivel de 1,3 lei/kWh la un singur loc de consum, fie el la adresa de domiciliu, fie la adresa de reședință, pe baza unei declarații pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preț plafonat pentru un alt loc de consum. 

Furnizorii spun că ei nu știu care dintre clienții lor au mai multe locuințe, iar dacă au la care dintre ele vor să plătească tarifele mici în cazul în care au dreptul să beneficieze de ele. Prin urmare, spun furnizorii, legea ar obliga toți cei 8-9 milioane de consumatori în decurs de 15 zile, în această perioadă de sărbători, să alerge și să depună adrese și declarații la furnizori.

Pe de altă parte Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) spune că numărul celor care ar trebui să depună declarație pe propria răspundere este mult mai mic și este limitat la cei care au două sau mai multe locuințe, care, pot și doresc să beneficieze de preț plafonat la energie electrică sub 1,3 lei/kWh pentru consumul de la una dintre ele.

Prin noua schemă de plafonare, care se aplică de la 1 ianuarie, se păstrează practic actualele plafoane de 68 de bani si 80 de bani pe kilowatt oră pentru consumul mic și respectiv consumul mediu. Noutatea este că și cei care au un consum mai mare de peste 300 kilowați oră vor beneficia și ei de preț plafonat, doar că plafonul este 1,3 lei/kWh.

Vicepreședinte ANRE: Foarte mulți dintre consumatori - peste 90% -  nu vor fi în situația să depună vreo cerere

"Nu trebuie să depună declarație sau cereri toți consumatorii de energie. Absolut toți care au singur loc de consum și un singur contract de energie vor beneficia, dacă se încadrează, de plafon.

Nici în cazul celor care au mai multe locuri de consum nu e nevoie de declarație sau cerere la furnizor. Legea spune că dacă sunt mai multe locuri de consum, furnizorul aplică plafonul pentru adresa care corespunde cu domiciliul din cartea de identitate. Dacă furnizorul poate să identifice adresa de consum, automat aplică plafonul, dacă  sunt îndeplinite criteriile de limită de consum pentru adresa respectivă.

Dacă clientul nu e de acord cu aplicarea plafonului pentru adresa de domiciliu, abia atunci trebuie să depună declarația și să spună pentru care să se aplice plafonul. Principiul e că pentru un singur loc de consum se aplică acest plafon.

Cererea poate fi depusă fizic și online. Toți furnizorii au adresa de email unde pot fi trimise cererile, unii permit și încărcarea prin diverse aplicații.

Azi sau mâine vom posta pe site-ul Autorității modele de cerere și declarații pentru fiecare categorie care e nevoită să depună aceste cereri.

În cazul celor trei categorii, cei care folosesc aparate medicale, familiile cu trei sau mai mulți copii și familiile monopartentale - pentru ei nu e termen. Regula e că plafonul de 68 de bani se aplică în următoarea lună după depunerea cererii. De exemplu, dacă depun în ianuarie se aplică plafonul în februarie. E în interesul fiecăruia să depună cât mai repede. Cine nu depune, va beneficia de plafon în funcție de consumul în care se încadrează sau de cel de 1,3 lei.

Foarte mulți dintre consumatori - peste 90% -  nu vor fi în situația să depună vreo cerere. Foarte mulți vor beneficia automat de plafon pentru că se încadrează în limitele de consum", a explicat la Digi24 Zoltan Nagy, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

CE aprobă schema de ajutoare de stat a României pentru sprijinirea întreprinderilor mari consumatoare de energie

Marcel Ciolacu: Prelungim plafonarea preţurilor la energie şi gaze ca să protejăm cetăţenii vulnerabili

Ungaria se anunță pregătită să renunțe la petrolul rusesc. Care e însă prețul pe care UE ar trebui să-l plătească

Sebastian Burduja: „România astăzi nu are suficientă energie, pur și simplu”

Partenerii noștri