Live

Câți bani vor aduce hidrocarburile din Marea Neagră

Data actualizării: Data publicării:

Investiţiile în sectorul hidrocarburilor din Marea Neagră vor genera venituri la bugetul de stat în valoare de 26 de miliarde de dolari şi un plus de 40 de miliarde de dolari la PIB-ul României, până în anul 2040.

Cea mai mare sumă, respectiv 9,5 miliarde de dolari, va fi reprezentată de impozitul pe profitul companiilor, se arată într-un studiu realizat de Deloitte, la solicitarea Asociaţiei Române a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră (ARCOMN), informează Agerpres.ro.


Din TVA şi accize vor veni 3,7 miliarde de dolari, din contribuţiile la asigurările sociale - 6,5 miliarde de dolari, iar din redevenţe - 5,5 miliarde de dolari.

Tot în aceeaşi perioadă, aceste investiţii vor susţine anual, în medie, peste 30.000 de locuri de muncă.

Analiştii estimează că producţia de gaze offshore se va ridica la 170 de miliarde de metri cubi, din care 35% va fi exportată.

"Există premise ca 65% din acest gaz să fie consumat în România", a declarat Răzvan Nicolescu, senior expert în cadrul Deloitte, luni, în cadrul unei conferinţe de presă cu ocazia lansării raportului.

Companiile petroliere vor investi 15,7 miliarde de dolari în proiectele din Marea Neagră, în perioada 2018 - 2040, conform raportului.

"Din aceste investiţii, 54% vor genera impact pentru economia noastră, restul fiind achiziţii din import", a mai spus Nicolescu. A

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"A devenit oficial aliatul nostru împotriva României!" Anunțul făcut de presa din Kosovo, la două zile după decizia UEFA

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Răzvan Nicolescu:"Austria să plătească pierderile de 200 de milioane de euro pe lună pentru că nu suntem în Schengen"

Fost ministru al energiei, despre „taxa pe soare”: „Nu există o obligaţie de la Bruxelles să se introducă vreo taxă”

Fost ministru al Energiei: Dezvoltarea rețelei de gaze la sate ar fi „cea mai mare greșeală strategică a României”. Care e explicația

Fost ministru al energiei: Plafonarea prețului la gazele din Rusia este o greșeală. Sunt două posibilități

Partenerii noștri