Live

Avarii în lanț la centrala nucleară. Guvernul anunță verificări

Data publicării:

Şir de avarii la centrala nucleară de la Cernavodă. Astăzi a fost raportată a treia în patru zile. Un reactor s-a deconectat automat din cauza defecţiunii, iar producţia de electricitate a scăzut la jumătate. Specialiştii spun că nu este niciun pericol: problema nu a apărut la partea legată de reacţii nucleare şi în cel mult două zile vor reporni unitatea. Explicaţiile nu au convins şi Guvernul. Corpul de control al premierului a început verificări la Cernavodă, să afle ce se întâmplă.

Paul Greavu, corespondent Digi24: Duminică, la ora 9:20, a fost oprită unitatea 1 a centralei, iar după câteva ore s-a semnalat un defect și la unitatea 2, asa că puterea centralei a fost redusă. În această dimineață la ora 3, a avut loc o nouaă defecțiune la unitatea 2, care a fost deconectată de la sistemul energetic național.

Directorul companiei care administrează centrala nucleară spune însă că nu avem motive de îngrijorare.

Cosmin Ghiţă, director general Nuclearelectrica: Se respectă condiţiile de securitate nucleară în acest moment, nu sunt probleme. Momentan, sistemul energetic este echilibrat.

Laurenţiu Rădulescu, jurnalist Digi24: Alarma s-a dat, de fiecare dată, în camera de comandă de la Centrala Nucleară Cernavodă. Astăzi, un senzor a indicat că sunt probleme la sistemul ce acţionează generatoarele turbinei de la Reactorul 2. În acel moment, mecanismul de siguranţă a oprit automat unitatea. La fel s-a întâmplat şi sâmbătă, şi duminică. Duminică problema a fost la un rulment, iar la începutul weekend-ului a apărut o eroare la sistemele ce asigură funcţionarea centralei. Din cauza opririi repetate ale reactoarelor de la sfârşitul săptămânii, producţia de energie electrică a scăzut cu 75 la sută la Cernavodă. Iar defecţiunea de astăzi a scăzut capacitatea cu 50 de procente.

In cazul puţin probabil, spun specialiştii, în care unul sau ambele reactoare ale centralei nuclere se deconectează de la Sistemul Energetic Naţional, electricitatea care nu se mai produce la Cernavodă este suplinită de hidrocentrale sau termocentrale. Şi dacă tot nu se poate acoperi necesarul, autorităţile pot apela rapid la importuri.

Primele discuții despre construirea unei centrale cu cinci reactoare au fost în anul 1970. Lucrările pentru prima unitate au început în 1982, cu tehnologie canadiană, și s-au terminat dupa 14 ani. Durata de viață a reactorului este de 30 de ani, ceea ce înseamnă ca acum este spre sfârșit. Prin retehnologizare, poate fi prelungită cu încă trei decenii.

Al doilea reactor a fost gata în 2007. Guvernul a semnat, acum trei ani, un memorandum cu o companie din China pentru dezvoltarea a încă două unități, pentru 6,5 miliarde de euro. Acordul nu s-a concretizat însă nici până acum.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nuclearelectrica a semnat un contract de 1,9 miliarde euro pentru retehnologizarea reactorului 1 al centralei nucleare Cernavodă

Pericol la centrala nucleară de la Zaporojie. „Este la un pas de a rămâne în pană de curent”

Cel puțin șase morți și 23 de răniți, într-un atac rusesc în Zaporojie. Ce a fost lovit

Șeful ELCEN spune că nu vor fi probleme cu încălzirea în Bucureşti, dar că vor mai fi „colo-colo” avarii

Partenerii noștri