Aramco, cea mai mare companie petrolieră din lume, profit fabulos în trimestrul 2 al anului: 48,4 miliarde de dolari net
Grupul petrolier saudit Aramco a raportat duminică un profit net record de 48,4 miliarde de dolari în trimestrul 2 al acestui an. Cauzele care au dus la acest câștig imens sunt scumpirea petrolului, volumul vânzărilor şi îmbunătăţirea marjei de rafinare. De altfel, toate companiile petroliere și-au îmbunătățit profiturile.
Saudi Aramco a precizat că, în trimestrul care s-a încheiat la 30 iunie, profitul său net a crescut cu 90% în ritm anual, până 181,64 miliarde de riali (48,39 miliarde de dolari), ceea ce reprezintă un nou record trimestrial înregistrat de cel mai mare producător mondial de petrol, după rezultatul net de 39,5 miliarde de dolari în trimestrul 1 (ianuarie - martie 2022).
„Chiar dacă volatilitatea de pe pieţele mondiale şi incertitudinile economice persistă, evenimentele care au avut loc în primul semestru al acestui an confirmă punctul nostru de vedere potrivit căruia este esenţial să continuăm să investim în industria noastră, atât pentru a contribui la garantarea faptului că pieţele rămân bine aprovizionate, cât şi pentru a facilita o tranziţie energetică ordonată”, a declarat directorul general de la Aramco, Amin Nasser, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
„Ne aşteptăm ca cererea de petrol să continue să crească pentru restul deceniului, în pofida presiunilor economice în scădere asupra previziunilor globale pe termen scurt”, a adăugat Nasser.
Rezultatele anunţate de Aramco pentru trimestrul al doilea al acestui an sunt cele mai ridicate înregistrate de la introducerea companiei la bursă, la finele lui 2019, şi sunt de asemenea peste estimările analiştilor care mizau pe un profit net de 46,2 miliarde de dolari.
Toate companiile petroliere au câștigat
Aramco se alătură, astfel, altor mari companii petroliere care au raportat rezultate solide în ultimele săptămâni. De exemplu, gigantul american Exxon Mobil Corp a raportat la finele lunii iulie cel mai mare profit net trimestrial din istorie - 17,9 miliarde de dolari în trimestrul 2, de aproape patru ori mai mare decât în perioada similară a anului trecut.
Îmbunătăţirea marjelor rezultate de pe urma producţiei de combustibili, precum benzină şi motorină, s-au îmbunătăţit la nivel mondial, ceea ce a crescut profiturile tuturor companiilor petroliere, inclusiv ale celor europene.
Conducerea companiei Aramco a mai informat că va acorda dividende în valoare de 18,8 miliarde de dolari pentru trimestrul al doilea, ce urmează să fie plătite în perioada iulie-septembrie. Dividendele plătite de Aramco sunt o sursă vitală de venituri pentru Guvernul Arabiei Saudite.
Monarhiile petroliere din Golful Persic, inclusiv Arabia Saudită, rezistă însă la presiunile occidentale care cer o majorare a producţiei de ţiţei, afirmându-şi în schimb angajamentele pe care şi le-au asumat în cadrul alianţei OPEC+, din care face parte şi Rusia. La ultima sa reuniune ministerială, OPEC+ a decis doar o majorare „simbolică” a producţiei cu 100.000 de barili pe zi, începând din luna septembrie, în pofida apelului lansat de preşedintele SUA, Joe Biden, către Arabia Saudită, liderul de facto al organizaţiei, pentru a pompa mai mult petrol pe piaţă.
Aramco este cea mai mare companie petrolieră din lume, cu rezerve de ţiţei de aproximativ 265 miliarde de barili, sau 15% din depozitele mondiale de petrol.
Editor : Bogdan Păcurar
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News