Live

Economia Rusiei va creşte în acest an mai rapid decât toate economiile avansate (FMI)

Data publicării:
Potrivit Fondului Monetar Internaţional, economia Rusiei va creşte în acest an cu 3,2%. FOTO: Shutterstock

Potrivit Fondului Monetar Internaţional, economia Rusiei va creşte în acest an cu 3,2%, mai rapid decât toate economiile avansate, a declarat FMI în raportul său World Economic Outlook, depăşind ratele de creştere prognozate pentru SUA (2,7%), Regatul Unit (0,5%), Germania (0,2%) şi Franţa ( 0,7%), transmite CNBC, potrivit News.ro.

Predicţia este dificilă pentru naţiunile occidentale care au încercat să izoleze economic şi să pedepsească Rusia pentru invazia sa în Ucraina, declanşată în 2022.

Rusia spune că sancţiunile occidentale asupra industriilor sale critice au făcut-o mai autosuficientă şi că investiţiile interne şi consumul privat rămân rezistente.

Între timp, exporturile continue de petrol şi mărfuri către India şi China, precum şi presupusa evitare a sancţiunilor şi preţurile ridicate ale petrolului i-au permis să menţină venituri solide din exportul de petrol.

Complexul militar-industrial al Rusiei s-a extins, de asemenea, semnificativ în timpul războiului, deoarece cheltuielile pentru apărare şi producţia au crescut vertiginos. Pe scurt, Rusia s-a adaptat la „o nouă normalitate”, deoarece economia sa a fost pusă pe picior de război.

FMI estimează că creşterea economică a Rusiei se va modera în 2025, la 1,8%, „pe măsură ce efectele investiţiilor mari şi ale consumului privat robust, susţinute de creşterea salariilor pe o piaţă a forţei de muncă limitată, se estompează”.

Lista economiilor avansate

FMI include în rândul economiilor avansate SUA, Regatul Unit, cele mai mari economii din zona euro, Canada şi Japonia.

Rusia, China şi India rămân în categoriile sale „emergente şi în curs de dezvoltare” din Europa şi, respectiv, Asia.

Şefa FMI a declarat pentru CNBC în februarie că economia rusă se confruntă în continuare cu factori contrari semnificativi, în ciuda previziunilor optime ale Fondului pentru ţara cu aproximativ 145 de milioane de locuitori.

„Ceea ce ne spun datele de creştere este că aceasta este o economie de război în care statul – care să ne amintim, a avut un tampon foarte considerabil, construit pe mulţi ani de disciplină fiscală – investeşte în această economie de război. Dacă te uiţi la Rusia, astăzi, producţia creşte, pentru armată şi consumul scade. Şi cam aşa arăta Uniunea Sovietică. Nivel ridicat de producţie, nivel scăzut de consum”, a spus şefa FMI.

Aceasta a spus că crede că economia rusă se confruntă, de asemenea, cu provocări legate de un exod de muncitori calificaţi şi „din cauza accesului redus la tehnologie care vine cu... sancţiuni”.

Guvernatoarea Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina, le-a spus parlamentarilor din Duma de Stat a Rusiei, pe 8 aprilie, că producţia din ţară este constrânsă de lipsa de muncitori, potrivit Reuters, deşi ea a remarcat că economia Rusiei continuă să crească într-un ritm impresionant.

Guvernatoarea Băncii Rusiei s-a declarat optimistă cu privire la rata inflaţiei din Rusia

Săptămâna trecută, Nabiullina s-a declarat optimistă cu privire la rata inflaţiei din Rusia (7,7% în martie), spunând că crede că vârful a depăşit, deşi este prea devreme pentru a începe să reducă dobânzile.

Banca centrală a Rusiei este aşteptată să-şi menţină dobânda-cheie la 16% la următoarea sa întâlnire de politică monetară, din 26 aprilie, a arătat un sondaj Reuters luna trecută.

Analiştii chestionaţi de Reuters se aşteaptă ca dobânzile să se situeze la 12,5% până la sfârşitul anului 2024, a relatat Reuters săptămâna trecută, cu mult peste ţinta de inflaţie a băncii centrale de 4%.

După ce şi-a început al cincilea mandat în funcţie, preşedintele rus, Vladimir Putin, a promis că va ridica nivelul de trai în Rusia, cu cheltuieli sporite pentru educaţie, asistenţă medicală şi infrastructură publică. El a mai semnalat că impozitele pe companiile mai mari şi pe persoanele mai bogate vor creşte.

Editor : B.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un oficial ucrainean spune că discuțiile de pace cu Putin vor fi posibile doar când Rusia va rămâne fără resurse

Marea Britanie vrea să aloce cel puțin 2,5% din PIB pentru apărare, să poată face față amenințărilor Rusiei

Pedeapsa uriașă primită de un bărbat din Siberia, după ce a încercat să otrăvească soldați ruși mobilizați să lupte în Ucraina 

Rusia declară „indezirabilă” o companie privată de securitate cibernetică din SUA. Care sunt acuzațiile

Partenerii noștri