Live

Economia în cei o sută de ani scurși de la Marea Unire. Ce am câștigat?

Data actualizării: Data publicării:

Viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, și-a lansat marți cartea „Un veac de sinceritate”, dedicată evoluțiilor economiei României în ultima sută de ani. Mesajul final este unul optimist. În medie am crescut economic mai mult chiar decât China sau Japonia, spune el. Abordările optimiste sunt însă temperate de cifre. Dacă în 1910 Germania avea un PIB pe locuitor ajutat cu puterea de cumpărare de 2,3 mai mare față de cel al României, ne-a trebuit 100 de ani pentru a aduce decalajul la doar 1,95.

Sursa foto: analizeeconomice.ro și RADOR 

Care sunt principalele concluzii trase de Liviu Voinea, potrivit Profit.ro:

  • Produsul Intern Brut pe cap de locuitor al României a crescut de 26 de ori față de 1918, calculat în dolari americani la nivelul anului 2011, perioadă caracterizată de o mare volatilitate a evoluției economice.

  • Creșterea medie în ultimii 100 de ani a fost de 3,3%, dar aceasta este rezultatul unei evoluții foarte volatile, cu perioade de creștere accelerată și cu recesiuni mai adânci decât în țările Vestice sau cele din țările comparabile din regiune.

  • În primii 5 ani de la Marea Unire, economia a crescut cu 36% (de la 861 de dolari la 1.299 de dolari per capita). Apoi, perioada interbelică a fost marcată de mai multe recesiuni și creșterea economică a fost mai redusă. Sumele sunt exprimate în dolari din 2011, ajustați cu paritatea puterii de cumpărare.

  • PIB din 2017 era mai mare de trei ori față de cel din 1992, în condițiile în care atunci se încheia prima tranziție de la comunism la capitalism, dar economia se afla deja într-o situație proastă în 1989, cu o scădere adâncă timp de 5 ani în decada ‘80, când a fost plătită forțat datoria externă, după defaultul din 1981, arată Voinea.

  • Ritmul mediu anual de creștere a fost de 3,3% pe an, foarte apropiat de ritmul potențial actual de creștere calculat de BNR. Rata medie de creștere a fost superioară țărilor din Vest sau celei din China și Japonia.

„Am crescut mai repede pentru că am plecat de foarte jos. În 1918, PIB per capita era la 10% față de SUA, acum suntem la 41%. Convergența e chiar accelerată”, explică Voinea. „România a recuperat o parte din decalajul de dezvoltare, dar această creștere a fost inegală. Deși s-a mai atenuat”, adaugă acesta.

Motivele de pesimism

Parcurgerea altor lucrări de specialitate temperează însă optimismul. România a avut nevoie de 100 de ani pentru a se apropia destul de puțin de Europa de vest.

O lucrare dedicată evoluției economiei României de la 1862 până în prezent, menționată de analizeeconomice.ro și apărută sub egida Institutului de Economie Mondială, arată că dacă în 1910 PIB Franței pe locuitor și paritate a puterii de cumpărare era de 2,09 mai mare față de cel al României, acum este doar de 1,65 ori mai mare. În cazul Germaniei a trebuit să treacă 100 de ani ca să ajungem de la un raport de 2,3 la unul de 1,95. Italia însă s-a depărtat mult față de România. În 1910 PIB pe locuitor in Italia era doar de 1,19 ori mai mare decât cel al României, acum este de 1,52 ori mai mare. România a reușit după 1990 să se apropie de Polonia și Cehia și a luat-o înaintea Bulgariei, în condițiile în care vecinii de la sud aveau în 1989 un PIB de 1,22 ori mai mare decât al nostru.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

România are cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a noua lună la rând

Avertismentul unui economist după retrogradarea ratingului României: „O lovitură semnificativă pentru credibilitatea României”

Fitch a revizuit perspectiva ratingului României de la stabil la negativ, din cauza „incertitudinii politice la niveluri ridicate”

Ministerul Finanţelor a împrumutat azi aproape jumătate de miliard de euro pentru finanțarea deficitului și a datoriei publice

Partenerii noștri