Live

După falimentul Euroins, bulgarii vând din nou asigurări în România. Cum reușește EIG să revină pe piața românească, sub ochii ASF

Data actualizării: Data publicării:
Pe lista entităților prin care bulgarii revin în România mai sunt și Euroins Bulgaria, dar și divizia de reasigurare a Euroins Insurance Group (EIG Re). Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Jurnaliștii de la Adevărul explică schema prin care bulgarii de la EIG revin pe piața asigurărilor din România prin mai multe firme, fiind vândute polițe de asigurări în baza liberății de prestare a serviciilor, și de ce intervenția ASF, instituția care supraveghează sectorul asigurărilor, este problematică. 

Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) își va schimba conducerea, care va avea o misiune dificilă în condițiile în care piața de asigurări din România este destul de șubredă, după mai multe falimente și retragerea licenței Euroins România. Potrivit informațiilor sursei citate noul președinte ar urma să fie Alexandru Petrescu, susținut pe filieră PSD, în timp ce prim-vicepreședintele instituției va fi Gabriel Avramescu.

Noua conducere a ASF are o misiune complicată, în condițiile în care situația este destul de volatilă, cu prețuri în creștere și în condițiile în care actuala conducere a instituției a fost foarte criticată pentru modul în care a gestionat tot acest sector, spune sursa citată.

Adevărul titrează că în ciuda tensiunilor între statul român și grupul de firme din țara vecină, bulgarii reușesc să revină pe piața locală prin vânzarea de asigurări. Potrivit Raportului ASF privind situația industriei de asigurări din România, în anul 2022, volumul primelor brute subscrise din asigurări generale a totalizat 13,8 miliarde lei, din care, Euroins România (acum lăsată fără licență de ASF), controla o cotă de piață de aproximativ 20%. Cele peste 500 de milioane de euro strânse de bulgari în România asigurau mai mult de jumătate din veniturile EIG Bulgaria, susțin surse politice familiarizate cu piața asigurărilor.

La momentul retragerii autorizației de funcționare a Euroins România, deficitul financiar al societății de asigurare calculate de ASF era de circa 1,9 miliarde lei. Acesta a fost confirmat și de European Insurance and Occupational Pension, care printr-un audit independent a identificat un deficit de circa 2,1 miliarde lei. Rămânerea fără licență a însemnat întreruperea fluxului de cash către compania bulgară, condusă de Assen Christov (președinte Eurohold) și Kiril Boshov (CEO al Euroins Insurance Group).

Firmele prin care bulgarii revin pe piața asigurărilor din România

Una dintre aceste firme este Phoenix MGA Services, care potrivit Newsweek este condusă de Daniela Nicolae-Pora, fostă directoare în cadrul Euroins România, precizează Adevărul. Întregul capital e controlat de Euroins Insurance Group AD (Bulgaria), potrivit portalului Termene.ro, iar ca persoană responsabilă figurează Krasteva Stela. „Intenția datează din trecut și Euroins Bulgaria notificase cu mult timp în urmă autoritățile de reglementare competente. Această intenție face parte din strategia Euroins Bulgaria de a-și extinde afacerile în Europa Centrală și de Sud-Est. În prezent, Euroins Bulgaria operează în conformitate cu Directiva UE privind serviciile (libertatea de a furniza servicii/FOS) pe piețe precum Polonia, Spania, Țările de Jos, Germania, Italia și Marea Britanie. Compania operează și în Grecia, printr-o sucursală, pe principiul libertății de stabilire (FOE)", preciza Eurohold Bulgaria pentru Profit.ro, în urmă cu câteva luni.

Surse politice la curent cu zona pieței de asigurări au mai precizat pentru sursa citată că pe lista entităților prin care bulgarii revin în România mai sunt și Euroins Bulgaria, dar și divizia de reasigurare a Euroins Insurance Group (EIG Re). Potrivit informațiilor publicației Adevărul, e dorită inclusiv reluarea vânzării de polițe de tip RCA, fiind anunțat și ASF de acest scop final.

Un actor important în tot acest demers este și Stamov Bozhidar, om de bază pentru patronatul bulgar al EIG și Eurohold. În acest an, Bozhidar a înființat BSS Insurance SRL, cu sediul în Târgu Mureș, alături de fostă angajată Euroins, Sala Simona Eugenia, obiectul de activitate principal fiind „Activăți ale agenților și brokerilor de asigurări”. Bozhidar a fost inclusiv sancționat în 2013 de ASF (la acea vreme fiind conducătorul departamentului de daună din cadrul societății EUROINS România Asigurare-Reasigurare SA, prin retragerea aprobării acestuia).

De asemenea, tot Bozhidar a preluat și AFES International SRL (fosta AVUS Internațional). AFES International SRL e deținută de AFES SA, o firmă cu sediul în Lichtenstein.

Cum vinde EIG asigurări în România

Surse politice apropiate de domeniu au precizat că, bulgarii din jurul Euroins sunt pe cale să-și facă o rețea națională prin care să poată instrumenta dosarele de daună în cazul autovehiculelor. Un ultim pas care e așteptat e primirea acestora în Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România, structură unde e nevoie ca ceilalți asiguratori să-și dea acordul, după ce tot aceștia au „plătit oalele sparte de bulgari”, prin contribuțiile mai mari pe care au trebuit să le dea la Fondul de Garantare a Asiguraților, după ridicarea licenței pentru Euroins.

Firmele controlate de bulgari au început să vândă pe piața locală asigurări generale, în baza libertăţii de prestare a serviciilor (FOS - Freedom of Services) sau așa numitul „pașaport european” (precum și acordurilor de tip FoE - Freedom of Establishment)

De altfel, grupul bulgar EIG a confirmat, la solicitarea HotNews.ro, faptul că a început să vândă asigurări non-RCA în România. Conform sursei citate, prin acest mecanism, prevăzut în legislația UE, o societate de asigurări poate să-și vândă direct prin internet produsele de asigurări într-un alt stat membru la distanță (fără a avea un sediu sau o sucursală deschisă în statul membru). Sursa citată menționează două firme deținute de grupul bulgar EIG: Euroins Insurance AD și Insurance Company Euroins Life (Euroins Life EAD), după cum arată datele din Registrul asigurătorilor și intermediarilor din SEE gestionat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Potrivit unor surse din ASF citate de Hotnews, marea problemă e că supravegherea companiilor care vând asigurări în baza pașaportului european se face de către autoritatea din statul care le-a autorizat, iar în Bulgaria nu există schemă de garantare a asigurărilor facultative.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O „celulă de spionaj” bulgărească pregătea atentate împotriva unor baze NATO din Germania. Detalii despre operațiune

Ședință a Parlamentului pentru numirea membrilor consiliilor de administrație ale BNR, ASF și CNA. Pe cine vor PNL și PSD la BNR

Despăgubiri fantomă pentru victime ale accidentelor rutiere. Firme intrate în faliment, obligate să plătească daune în zeci de procese

Ciolacu, anunț despre plafonarea RCA: În momentul în care piața este așezată, atunci trebuie ridicată

Partenerii noștri