Unde și cu cât vor crește salariile anul viitor. Specialiștii în resurse umane le dau vești proaste angajaților din mediul privat
Vești proaste pentru românii care lucrează în mediul privat. Specialiștii în resurse umane spun că firmele vor crește salariile, în medie, cu doar 5-7%, sub rata inflației. Sunt însă și companii care nu-și permit să mai dea ceva în plus la leafă. Anul viitor, cele mai mari creșteri salariale vor fi la stat.
Șase din 10 români sunt nemulțumiți la locul de muncă. Ce îi deranjează cel mai des pe angajați
România, codașă la numărul de contracte de muncă part-time
Cum se descurcă o familie de antreprenori, cu doi copii, care încasează 15.000 de lei lunar
Eurostat: Românii stau cu părinții până la 28 de ani
Tinerii sunt dezorientați profesional
Guvernul crește salariul minim
Salarii mai mari din 1 iulie pentru aproape 1,8 milioane de români
Caz șocant în Drobeta-Turnu Severin
Sindicaliștii protestează împotriva taxelor mari pe salarii
S-a încheiat epoca majorărilor de salarii de două cifre. Acesta este mesajul specialiștilor în resurse umane pentru românii care lucrează în mediul privat.
Oana Botolan, expert în resurse umane: "S-ar putea să vorbim în cel mai bun caz de 5%, 3% sau înghețări de salarii. Vom avea și companii din domeniile unde ne-am obișnuit să avem creșteri salariale mari. Aici vorbesc despre IT, zona de servicii. Aici creșterile erau de 2 cifre, adică peste 10%. Acum dacă vom vorbi de 5% încă este bine."
Pentru a-și crește veniturile, oamenii sunt dispuși să-și schimbe jobul. Potrivit unui sondaj recent, aproape 60% dintre angajații români ar vrea să schimbe compania pentru care lucrează la anul.
Oana Botolan, expert în resurse umane: "Își vor schimba jobul doar în cazul în care oferta financiară va fi mult mai avantajoasă decât sumele pe care le câștigă în prezent. Aici vorbim de cel puțin 20% mai mult față de salariul actual."
Micile firme spun că nu își pot permite o nouă creștere a salariilor, mai ales că au fost forțate de stat să crească salariul minim de la 1 octombrie la 3.300 de lei brut.
Florin Jianu - președinte CNIPMMR: "Peste 90% din IMM-uri nu mai au posibilitatea să crească salariile după două luni de când deja l-au crescut."
Cele mai mari creșteri salariale din 2024 vor fi la stat. Profesorilor ar urma să le crească lefurile cu circa 20%, potrivit unor surse. Asta va costa bugetul statului 4,6 miliarde de lei.
Prima zi a noului an va aduce creșteri cuprinse între 330 lei și 1.500 lei net pentru aproximativ 3.000 de angajați ai Casei Naționale de Pensii.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News